Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemoedelijke gezelligheid bij Sauna ’t Dalhuus
in de Wildervanksterdallen

Door Eindredactie op vrijdag, 1 maart, 2019 - 06:30

DSC02125.jpg

Tekst Hans van Noort

Zo’n 90 jaar geleden wordt een openbare lagere school gebouwd in de Wildervanksterdallen. Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw vertrekt de laatste meester, de bekende Veendammer Wim Dussel. Te weinig kinderen – dan moet de school maar dicht. Daarna doet het gebouw dienst als buurthuis onder de naam Het Dalhuus. Het gymnastieklokaal tovert men om tot “theaterzaaltje.” De bewoners van De Dallen beleefden hier menig gezellig uurtje. Vervolgens gaat de school “op de schop” en gaat het dienstdoen als sauna. Het gymzaaltje annex theaterzaaltje transformeert tot zwembad! En dan in 1997, om precies te zijn 1 maart, nemen Pieter Hania en Bea Meindertsma de sauna over. Nu inmiddels alweer 22 jaar geleden.

DSC02098.jpg

Geschiedenis
Pieter groeit op in Janum onder de rook van Dokkum, daar leert hij ook Bea kennen. Ze werken beide in het Medisch Centrum Leeuwarden. Pieter als röntgenlaborant en verpleegkundige en Bea als (algemeen) verpleegkundige, later als kraamverpleegkundige. Na 8 jaar ziekenhuis trekt Pieter de stoute schoenen aan en gaat sociale wetenschappen studeren. Hij studeert af in de richting andragologie (opvoedkunde voor volwassenen). Doet 4½ jaar onderzoek aan de Rijks Universiteit Groningen en werkt bijna 5 jaar als beleidsmedewerker bij het Nederlands Centrum voor Vrijwilligerswerk in Utrecht. Dit alles vanuit zijn woonplaats Leeuwarden! Door verschillende fusies komt hij op straat te staan. “Wie het laatste komt, gaat er als eerste uit. Je ziet dit natuurlijk aankomen, dus hebben we nagedacht over wat daarna. Graag wilden we iets voor onszelf. Het liefst een bedrijf waarbij je mensen blij kunt maken. We zijn allebei sauna-liefhebbers en bezochten met enige regelmaat sauna’s. We hebben de kaart van Nederland bekeken waar overal sauna’s zijn en waar de witte vlekken zitten. Die kun je opvragen bij de KvK. Helemaal opnieuw beginnen was financieel géén optie. Toevallig kreeg ik De Telegraaf onder ogen met een advertentie sauna te koop op de Wildervanksterdallen. En zo zijn we hier terecht gekomen! Samen met 2 kinderen van de stad naar het platteland. Een hele omschakeling.”

DSC02100.jpg

Opstart
1 september 1997 vindt de officiële opening plaats. Hessel Schut verkleed als K.J. de Vrieze - grootheid op het gebied van de ontwikkeling van kunstmest vanuit de Wildervanksterdallen, verricht de openingshandeling. Op een giga combine van en met Arie Stevens wordt op het voorterrein symbolisch kunstmest gestrooid – als teken voor een vruchtbare en succesvolle toekomst. Maar… zo succesvol zijn de beginjaren zeker niet. “Gelukkig draaiden de zwemlessen onder leiding van badjuf Ina goed, doch een vetpot was het beslist niet. Werkweken van 120 uur waren géén uitzondering. Door een goed contact met onze gasten, het leveren van kwaliteit, de gezelligheid, de horeca en onze schappelijk prijzen zagen we ieder jaar de omzet wel met 5 à 10% stijgen. Verschillende verbouwingen en uitbreidingen volgden. We hebben nu een kleinschalige maar toch compleet saunacomplex,” verhaalt Pieter.

DSC02108.jpg

Anno 2019
Het saunacomplex omvat verschillende onderdelen: een binnenzwembad met een heerlijke temperatuur van 31 °C, een voetenbad, een stoombad, een whirlpool, een Finse sauna, waar op gezette tijden opgietingen plaatsvinden. In het Gronings noemen ze dat gait’n en zwait’n. Dit houdt in dat water met etherische oliën over de hete stenen van de kachel wordt gegoten. “We hebben wel 40 soorten oliën waarvan Eucalyptus, mint en lavendel het populairste zijn.” Verder warme douches met scrubzout, een koud dompelbad, zonnebank, infrarood sauna, rustruimte en een restaurant met bar. Boven is nog een rustruimte met comfortabele bedden en een massageruimte. Dan hebben we het alleen nog maar gehad over binnen! Buiten in de landschappelijke tuin met weids uitzicht, een zonneweide, een natuurlijke zwemvijver die met de buitentemperaturen mee schommelt. “Bij vorst hak ik dagelijks een wak in het ijs, waar je dan tussen de ijsschotsen kunt dompelen, zoals je dat ook in de Scandinavische landen ziet.” Buiten is ook de Finse Kota, een hout gestookte sauna. De stilte sauna vervolmaakt het geheel. Deze heeft Himalaya steenzouten rond en op de kachel. Daar zijn ook de mint sessies “wat voor de luchtwegen en longen heilzaam is.” Na een saunagang nodigt de horeca u uit voor een hapje of een drankje in een ontspannen sfeer rond de houtkachel en/of zithoek. Dit kan variëren van iets voor de kleine trek (snack, belegd broodje) of wat uitgebreider in de grote trek (uitsmijter, saté of zelfs een kipschotel), iets zoets of een verkoelend ijsje. Naast Pieter en Bea wordt in Sauna ’t Dalhuus gewerkt met een vast team van zes horecamedewerksters en 2 man voor de schoonmaak en het onderhoud. Samen dragen zij zorg voor deze vorm van wellness in de gemeente Veendam.

DSC02111.jpg

Gasten
De gemiddelde leeftijd van de gasten ligt ongeveer op 50 jaar, maar begint al bij begin 20. Soms nemen ouders ook hun kinderen mee. “De tijd die men hier doorbrengt verschilt nogal. Sommigen zijn na 3 uur al weer vertrokken, anderen blijven de gehele dag. Het kan allemaal.” In de weekenden is het veelal drukker dan door de week. Logisch, een groot deel van onze gasten werkt.”

DSC02105.jpg

Zwemschool ’t Dalhuus
Als aanvullende activiteit zit in het saunacomplex ook nog een zwemschool. Op maandag- en woensdagmiddag én op zaterdagochtend zijn er zwemlessen onder begeleiding van juf Gea voor kinderen van ca. 4 tot 9 jaar. Ze worden klaargestoomd voor het A-, B- en/of C-diploma. Er zijn dan max. 10 kinderen in het bad. Gemiddeld slaagt toch wel 70%.

DSC02121.jpg

In de eerste 2 weken van de zomervakantie organiseert de zwemschool een spoedcursus zwemmen. “We hebben dan 2 groepen die parallel aan elkaar draaien. Groep 1 begint om 08.30 uur en groep 2 om 09.15. De kinderen hebben ’s morgens en ’s middags 3 zwemlessen. De overige tijd wordt ingevuld met allerlei spelen en andere activiteiten. De belangstelling is eigenlijk super. De ouders brengen de kids ’s morgens en halen ze aan het einde van de middag weer op. Zelf logeren ze dan op een vakantiepark in de buurt of hebben ergens de caravan staan. We krijgen kinderen uit de buurt en de omliggende plaatsen, maar ook uit Japan, Dubai, Noorwegen, Tsjechië en de VS! Zelf logeren ze dan op een vakantiepark in de buurt of hebben ergens de caravan staan.

DSC02117.jpg

Wilt u meer informatie over sauna ’t Dalhuus Wildervanksterdallen 59: