Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijke fraude bij Voedselbank Veendam
houdt ook het gemeente Veendam bestuur bezig

Door op dinsdag, 29 januari, 2019 - 00:29

Gemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Door Hans Schreurs

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de problemen bij de voedselbank ook in de gemeenteraadsvergadering besproken zouden worden. GemeenteBelangen vroeg wat de stand van zaken op dit moment is, of er een oplossing in zicht is en hoe er in de toekomst toezicht wordt uitgeoefend. Dit is mede van belang omdat er gemeentesubsidie mee gemoeid is.

De ophef ontstond nadat het echtpaar Van der Laan van de Voedselbank Veendam - Menterwolde met onmiddellijke ingang uit hun functie zijn gezet, nadat uit intern onderzoek van Voedselbanken Nederland is gebleken dat er een onduidelijke administratie werd gevoerd en er voor enkele duizenden euro’s zou zijn gefraudeerd. Volgens Van der Laan hebben niet zij maar het vorige bestuur er een puinhoop van gemaakt en gefraudeerd. Zij noemen zelfs een bedrag van 65 duizend euro.

In antwoord op de vragen van GemeenteBelangen gaf wethouder Grimbergen dat de uitgifte van de voedselpakketten gewoon doorgaat. Hangende het onderzoek door Voedselbank Nederland valt er op dit moment nog niet veel over te melden. Er is een nieuw bestuur aangesteld en het is verder een interne aangelegenheid van de voedselbank.

De subsidie van de gemeente betreft de betaling van de huur van het pand van de voedselbank. De gemeente heeft gewoon aan haar verplichtingen voldaan en de huur is betaald. Belangrijk is dat de rust bij de vrijwilligers is teruggekeerd en dat de voedselbank blijft functioneren.

Het ligt in de bedoeling om het bestuur in de vergaderingen van de commissie Sociaal Domein verslag te laten doen van de voortgang en de stand van zaken.