Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingezonden brief over de voedselbank Veendam

Door op zondag, 27 januari, 2019 - 14:54

Naar aanleiding van de zaak waar wij - Jan Albert en Tamara van der Laan - van beschuldigd worden zouden wij ook graag ons verhaal naar buiten willen brengen. Er is sprake van een niet transparante bestuur.

Het verhaal vooraf:

Mevr. van der Laan deed eind juni, begin juli 2018, de melding naar voedselbanken Nederland met als onderwerp: wanbestuur!!, deze noodkreet werd gelijk opgepakt door D. Rijnbeek en M. van Schravendijk.

Acties werden ondernomen en vanuit het R.O.P (regionaal Overleg Platform) kwam tijdens het onderzoek dhr. U. Molenhuis van Voedselbank Groningen erbij. Meneer Molenhuis nam de zaak in behandeling in samenwerking met zijn penningmeester J. Huizinga. Uit onderzoek bleek dat op papier het vorig bestuur van VB Veendam ruim €65.000 op slinkse wijze hadden weg gesluisd. Molenhuis en Huizinga besloten in tegenstrijd met mevr. Van der Laan om dit intern op te lossen, aangezien dhr. Hellwich al 10 jaar lang een collega was van dhr. Molenhuis.

Hellwich bekend schuld en tekent een aflossing/terugbetalings-contract voor €200 per maand, 16 jaar lang.

Mvr. Van der Laan, Molenhuis en Huizinga tekenen een overeenkomst met daarin vermelde afspraken waar ieder zich aan hoort te houden. En vanaf dat moment is het mis gegaan. Molenhuis en Huizinga zouden optreden als adviseurs. Huizinga zou de boekhouding voor VB Veendam onder zijn hoede nemen, aangezien van der Laan als enig bestuurslid de VB Veendam moet runnen. Molenhuis zou haar bij staan en zou subsidie-aanvraag en dergelijke voor haar regelen  en potentiële kandidaten voor een voltallig 5 koppig bestuur met haar overleggen.

Mvr. Van der Laan geeft iedere keer al aan dat zij volledig wil gaan voor de functie Voedsel Veiligheid en Arbo, ze vind het werken op de werkvloer het aller prettigst en is eerlijk en oprecht dat ze niet verzeild wil raken in vergaderingen, financiële vlakken, want dat is voor haar niet van belang.

Molenhuis ziet schijnbaar zijn kans en neemt geleidelijk aan de touwtjes in handen. Wederom volgt er een “strijd” . Mvr. Van der Laan vertrouwd de nieuwe bestuursleden niet en krijgt haar bedenkingen over Molenhuis, omtrent zijn werkwijze. Afspraken die met molenhuis zijn getekend worden niet nagekomen en ze verzeild weer in een strijd. Ze krijgt steeds meer het gevoel dat ze zich als persoon moet gaan verdedigen, terwijl ze het beste wil voor de Voedselbank Veendam. Molenhuis heeft zijn eigen plan en blijft daarbij. Het nieuw te vormen bestuur moet door gaan volgens hem. Haar mijlpaal treft zich in december 2018, als ze te horen krijgt dat de gemeente Veendam een subsidie-blokkade oplegt De eis moet zijn dat mvr. Van der Laan uit het bestuur stapt, dit is mede gedaan na het gesprek dat Molenhuis, Huizinga, Steenhuis, Dethmers hebben gehad met de gemeente Veendam.

Van der Laan is uiteraard zeer teleurgesteld dat Molenhuis zonder haar mede weten om verder is gegaan met zijn plan van aanpak, aangezien zij als enig bestuurder verantwoordelijkheid heeft af te dragen.

Ze gaat voor de veiligheid van de Voedselbank en schrijft zich uit en schrijft haar man weer in. Dit doet ze op 1-1-2019 in de hoop dat hiermee het eisen en strijden afgelopen is en dat de rust terug zal keren binnen de Voedselbank. Voedselbanken Nederland heeft wederom van haar een hulpvraag gekregen en van hun uit komt er hulp.  Voorgestelde acties worden ondernomen, het echtpaar van der Laan werkt volledig mee in alles, maar wordt tegen gewerkt door K. Steenhuis die zegt niet in het bestuur te willen stappen met een stel fraudes. J. Schat en D. Rijnbeek bellen over en weer met Steenhuis, Dethmers, Wijnbelt. Het loste niks op, maar J. Schat(VBN) komt met een uiterst goed voorstel. Een onafhankelijk bestuur komt erin. Overeenkomsten worden getekend, nieuwe bestuursleden worden gelijk ingeschreven bij de KvK. P. Tankink, E. van Essen en J.Huizinga en dan dhr. Van der Laan (die echt geen bestuursfunctie wil, maar het eerst blijft tot alles weer op orde is).

J. Schat vertrekt voor een maand naar het buitenland en het werk van zijn vrouw bij te staan.

En ook daar gaat het mis, Molenhuis ziet zijn kansen waar en zet als nog zijn plannen door. Achteraf blijkt dat Detmers en Steenhuis nog steeds in “beeld” waren en dat ze bezig waren om het echtpaar van der Laan eruit te krijgen. Op dinsdag 22-1-2019 heeft dhr. Van der Laan een afspraak in Parkzicht met het nieuwbestuur om 11.30. van der Laan ging ervan uit dat het zo gaan over de uitbreiding van de Voedselbank en dergelijke, maar in tegendeel, er werden hem verdenkingen voorgelegd en meneer van der Laan stond perplext en was volkomen van slag. Er zou een onafhankelijke accountant ingeschakeld worden vanuit de VBN, waar het echtpaar volledig aan mee zou werken en eventuele  onduidelijkheden en vragen konden beantwoorden, nu werd het hem zo “voorgeschoteld” in Parkzicht. Dit waren geen afspraken waarvoor getekend  was! Terug op de VB werd het echtpaar als criminelen behandeld. De Ford Transit werd hun ontvreemd door Molenhuis. Deze kwam op een later tijdstip weer terug. Van Essen verzocht mvr. Van der Laan om de VB te verlaten met haar man, als ze dit niet deden zou er na een kwartier politie staan. Het echtpaar mocht de Transit meenemen naar huis, daar deze niet meer nodig was voor de VB, voor verdere afhandeling van alles zou op korte termijn een afspraak gemaakt worden, maar daar gelooft het echtpaar niet meer zo in. Alle beloftes, afspraken werden niet gekomen door anderen. Dit blijkt ook het geval. Op woensdagmiddag vindt er om 13:00 een spoed bij één komst  gepland en verteld Molenhuis aan de aanwezige vrijwilligers de stand van zaken volgens zijn visie, het echtpaar wordt te schande gezet en er wordt geen acht gegeven aan hun verhaal. De werkwijze van het echtpaar zou hetzelfde zijn als Hellwich aldus Molenhuis.  De boekhouding van Veendam ligt in Groningen, dit was de verantwoordelijk van Molenhuis en Huizinga, ook de bankpas van Veendam ligt in Groningen, deze is vorig jaar in bijzijn van D. Rijnbeek overhandigd aan Molenhuis. Het echtpaar vraagt zich af wat er niet klopt in de boekhouding., maar krijgt geen antwoord hierop. Het echtpaar hun naam is beschadigd en willen dat er opheldering komt in de zaak. Ook mag er gezegd worden dat het echtpaar privégeld in de VB heeft gestopt, dit is wel  terug gestort toen alles in kaart gebracht was. Nu worden zij belast met de verduistering van €65000, terwijl zij dit niet hebben gedaan, maar door dhr. Hellwich. Ook de afgelopen periode hebben ze zelf veel dingen eerst zelf betaald en daarna weer gedeclareerd.

Het echtpaar overweegt alsnog aangifte te doen!

De VB Veendam heeft dringend hulp nodig om alles in de goede orde te laten verlopen, maar met wat er nu nog rondloopt, weten we niet of dat gaat gebeuren. Het echtpaar van der Laan had het doel om drastisch te reorganiseren nadat alles omtrent het bestuur op orde was. Zo kwam het echtpaar erachter dat de vrouw A. van der Laan die de intakes zou doen in de WSNP zit en intake formulieren mee naar huis nam, ook de vrouw die de functie van communicatie en marketing zou invullen, J. van der Velde, zit in de WSNP. Er zit heel wat scheef bij de VB Veendam en het doel van het echtpaar was om aan de juiste normen en waarden te voldoen.  De klanten raken de dupe van de situatie en dat mag echt niet gebeuren.

Uit al hun ervaringen die ze hebben meegemaakt binnen de VB Veendam hebben ze geleerd om uiterst alert en voorzichtig te zijn en dat vertrouwen alleen een woord is. Vandaar dat ze ook een boekhouding hebben laten bijhouden op de VB Veendam zelf, kopieën van bonnen, rekeningen en dergelijke werden in  een map bewaard en tevens digitaal op de computer ingeboekt. Het echtpaar is bereid om dit alles openbaar te laten inzien, inclusief kasboek.