Overslaan en naar de inhoud gaan

Succes van afgelopen 5 jaar Tech4Fun gevierd

Door Henk Drenth op vrijdag, 25 januari, 2019 - 12:00

IMG_0208_2.JPG

Vijf jaar terug was het onderwijsproject Tech4Fun van start gegaan. Om het verwachte tekort aan technisch onderlegde vakmensen terug te kunnen dringen. Donderdagmiddag is in de Binnenwoel van de Winkler Prins aan de Raadsgildenlaan het eerste lustrum gevierd.

Tech4Fun is het techniek-stimuleringsproject van Winkler Prins, basisscholen, de gemeente en het bedrijfsleven in de regio. De initiatiefnemers hopen kinderen te enthousiastmeren voor techniek. Om vervolgens op de middelbare school te gaan kiezen voor een technische vervolgopleiding.

IMG_0220.JPG

Leerlingen uit groepen 6 t/m 8 bereiden met hun eigen leerkracht in hun eigen klas de technieklessen voor, en ronden deze af met een project op de Winkler Prins. Hierbij geholpen door een team van kundige, enthousiaste vrijwilligers. Het bedrijfsleven helpt  Tech4Fun ook. Door financiële steun te verlenen, het leveren van materialen en met terbeschikkingstelling van kennis.

Tech4Fun heeft in 2014 in de categorie voortgezet onderwijs de Onderwijsprijs voor de provincie Groningen in de wacht gesleept. Tijdens de landelijke finale in Rotterdam behaalde het project in 2015 een gedeelde tweede prijs.

IMG_0160.jpg

Voor het uitvoeren van het project, met de bijzondere samenwerking tussen basis- en voortgezet onderwijs, was geld nodig. Hoewel de gemeente Veendam per jaar een grote bijdrage levert, en ook de scholen een bijdrage leveren, was het niet voldoende om alles te kunnen bekostigen. Het zag er zelfs even naar uit dat het project beëindigd moest worden. Men ging op zoek naar sponsoren uit het bedrijfsleven, en die werden gevonden. Sinds 2 jaar heet T4F Paragon T4F. Als dank voor het aanvullen van de tekorten voor 3 jaar.

IMG_0277.JPG

Een groep enthousiaste vrijwilligers begeleiden de leerlingen bij hun projecten in het technieklokaal. Bijna allen hebben een technische of onderwijskundige achtergrond. Waaronder de ‘drie henken’ Henk Spelde, Henk Poppen en Henk Kielstra (de opa’s van F4T). verder Jakob Abbing (techniekdocent WP) en Levi Austin (leerkracht Westerschool).

Coördinator Marianne Walma is de drijvende kracht die er ook iedere dag is. Zij plant de scholen in, zorgt ervoor dat er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn en dat het materiaal is besteld en klaar ligt.

IMG_0218.jpg

De laatste vijf jaar hebben 6000 leerlingen ruim 24000 werkstukken gemaakt. Kwamen eerst alleen de groepen 7 en 8, vanwege het grote succes en het enthousiasme van de kinderen doen nu ook de groepen 5 en 6 mee.

Donderdag is het succes van de afgelopen 5 jaar onder aanwezigheid van vele vrijwilligers, sponsoren en leerlingen feestelijk gevierd. Na de toespraken, terugblikken en interviews met de betrokkenen werd door een leerlinge, bijgestaan door een indrukwekkende robot, het megawerkstuk onthuld. Daarna was er volop gelegenheid om met de robot op de kiek te gaan.