Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwjaarsconcert VKSO op eigen plek
met zaal vol

Door Henk Drenth op woensdag, 23 januari, 2019 - 07:00

IMG_0032.JPG

Zondagavond heeft het VKSO in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum hun jaarlijkse nieuwjaarsconcert gegeven.  Het is inmiddels een traditie en was voor een volle zaal. Het voormalige kerkgebouw is tevens de vaste repetitieruimte van het orkest. Het was een gevarieerd concert met deels een vooruitblik uit het programma van 2019. Ook werd een voorproefje gegeven uit Streekgenoten over de geschiedenis van de Joden in de Veenkoloniën.

Klassiek werd afgewisseld met beroemde filmmuziek. “De veelzijdigheid in het programma is heel belangrijk”, zegt Helma Leutscher. “Zo is er voor ieder wat wils. De mixture van de muziekpartijen doen het uitstekend”.

IMG_0005.JPG

In het verleden heeft Lubertus Leutscher voor het Noord Nederlands Orkest (NNO) gedirigeerd. Een eigen orkest was een lang gekoesterde wens. “Als je eraan begint weet je niet waar het zich heen ontwikkeld. Maar bijna 10 jaar later is het inmiddels een gevestigd orkest met een behoorlijke bestaansrecht en die gezien wordt. De cohesie van de musici onderling is goed verankerd. Ze zijn aan elkaar gewaagd, en aan elkaar gehecht inmiddels. Het verloop is zeer weinig. Belangrijk is ook dat je de mens erachter persoonlijk kent. Het is een sociaal bewogen orkest”.

IMG_0010_2.JPG  

Mezzosopraan Hanneke Tichelaar heeft twee operastukken gezongen. Haar stem is soms bijna alt-achtig en vervolgens heel hoog. Zij treedt regelmatig als solist op bij het VKSO. Tijdens haar studietijd was ze op haar drieëntwintigste op een koor gegaan omdat ze dat heel leuk vond. Daarvoor had ze nog nooit iets met haar stem gedaan en ze had geen idee of ze goed kon zingen. Haar tweelingzus gaf haar zanglessen cadeau.

IMG_0041.JPG

De zanglerares vond dat ze het conservatorium kon gaan doen. Haar werk vond ze niet zo leuk en besloot het te gaan proberen. Ze werd aangenomen. “Ik had niet gedacht dat ik zo’n stem kon ontwikkelen die boven het orkest uitkomt”. Ze studeerde klassieke zang aan het Conservatorium Groningen. “Ik vindt heel veel muziekstijlen mooi. Maar klassiek kunnen zingen geeft een heel machtig gevoel. Dat je zo’n stem hebt en over het orkest heen kan zingen. Je zingt ook zonder versterking, je moet dus echt met je hele lijf zingen”.

In Vredeburg te Utrecht zingt ze in het Orkest van Weekend Opera Utrecht.