Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstdorp van Eltjo en Bertha Meijer

Door Henk Drenth op donderdag, 22 november, 2018 - 12:00

IMG_0030.JPG

Bij Eltjo en Bertha Meijer staat in de serre weer een compleet kerstdorp opgesteld met ongeveer 60 verlichte huizen en gebouwen, kerken, molens, en een stationnetje met wachtende mensen op een stoomtreintje. In het dorp draait de kermis, en speelt een draaiorgel kerstliederen. In het dorp staat ook de Olle Witte van Winschoten te pronken.

IMG_0062.JPG

Dit jaar zijn ze er later mee begonnen omdat het nog zo lang lekker weer bleef en ze ’s avonds in de serre konden zitten. Vanuit de woonkamer hebben ze uitzicht op het kerstdorp. ’s Avonds geeft dat veel sfeer. “Het maakt alles zo knus en gezellig”. Ook in de woonkamer staan veel versieringen.

IMG_0103.JPG

Veel van de kersthuisjes komen van Tuinland in Assen, waar ieder jaar een grote kerstmarkt is. Maar ook van de enorme vlooienmarkt in de voormalige TT Hall in Assen. De kermisattracties komen van Intratuin en Tuinland. Van de vele kerstfiguurtjes zijn ze inmiddels de tel kwijt, ze lopen in de honderden.

IMG_0055.JPG

Het reuzenrad is er twee jaar geleden bij gekomen. En vorig jaar twee Charles Dickens huisjes. Misschien komt er ook dit jaar wel weer wat bij. “Je moet er net even tegen aan lopen”, zegt Bertha. “En het moet ook er ook bij passen”, vult Eltjo aan. Zaterdag gaan ze struinen in Beverwijk. Hoewel ze er niet zo heel veel van verwachten, want de afgelopen twee jaar was er niets. Kerstversiering wel heel veel, maar geen kersthuisjes.

IMG_0151.JPG

In de kerstboom hangt veel kerstversiering uit Disneyland Parijs, dat in Nederland niet verkrijgbaar is. “We zijn er zeven keer samen geweest, en Eltjo een keer alleen. Het is fantastisch, volgend jaar gaan we weer”. De kerstmarkt in Bremen is vijf keer bezocht. Dit jaar gaan ze naar de kerstmarkt in Leer.

IMG_0177.JPG

Eltjo zijn vader had ook elk jaar een kerstdorp. Een meer dan 50 jaar oud stoffen Kerstman van zijn oma heeft hij nog altijd. En is daar heel zuinig op. Ieder jaar heeft het weer een mooi plekje in huis.

IMG_0168.JPG

Hun 9-jarige kleindochter Charlotte is ook met een verzameling van 5 kersthuisjes begonnen. Bij haar komen ze onder de boom te staan. Zij gaat mee naar Intratuin, waar ze een mooie mag uitzoeken. En volgend jaar gaat ze mee naar Disneyland, waar ze helemaal naar uitziet.