Overslaan en naar de inhoud gaan

Bliksembezoek Perspiet aan Veendam per zweefvliegtuig

Door Henk Drenth op zondag, 11 november, 2018 - 08:00

IMG_4186.JPG

Een week voor aankomst van Sinterklaas met zijn Pieten in Zaandam was de perspiet zaterdag 10 november al in Veendam voor een bliksembezoek. Perspiet arriveerde per zweefvliegtuig op het veld van de zweefvliegclub. Het waaide onderweg en de Perspiet kreeg af en toe een beetje last van Spaanse benauwdheden, maar Pilootpiet had alles goed onder controle. De Pilootpiet wist niet hoeveel kilometers ze hebben moeten maken, maar hij kon zich wel aardig wat tussenstops herinneren.

Het persmoment was op uitnodiging van Willem van der Werf belegd. Perspiet liet zich door verschillende instanties en organisaties bijpraten over wat er omtrent de Sinterklaas periode in Veendam gaat gebeuren. Mevrouw Albertje Kweetgraag had de persbijeenkomst georganiseerd en in goede banen geleid. Mevrouw Wiebertje Klok vertelde iets over het Parkstad Sinterklaasnieuws met reporter Roelof Roomhoorn dat op TV en internet te zien zal zijn. Ruim 30 vrijwilligers werken hieraan mee om het deze week maandag allemaal van start te laten gaan.

IMG_0184.jpg

Mevrouw Gerry Faber van Mijnnnn Kamer gaat met de kinderen Sinterklaas verwelkomen in de jachthaven aan de Molenstreek. De onderneemster vertelde dat het in samenwerking met alle ondernemers van Veendam op het Raadhuisplein een heel groot feest gaat worden. Perspiet toonde zich verheugd over zo’n samenwerking. Mario Willems van het Autorama Center werd door Perspiet niet meteen herkend. Hij is ook zo’n grote jongen geworden. Willems vertelde over de activiteiten voor de kinderen, waarbij ze een ‘Pietendiploma’ kunnen halen. Voor Sinterklaas wordt een grote stoel klaargezet.

IMG_0080.JPG

Voorzitter Evert Bakker van de Wijkvereniging Sorghvliet informeerde de Perspiet over een kindermiddag met Sinterklaas op 23 november om half twee. De Perspiet vroeg of er ook wat pieten bij moeten zijn. Dat vond Bakker wel een goed idee. Albertje Kweetgraag wist te vertellen dat Parkzicht op zondag 25 november een heel mooi theatershow gaat neerzetten. Uiteraard met Sinterklaas, en met Smulpiet, Pietelientje en Pepita.

IMG_0099.JPG

Meneer Henk Robben vertelde over de Sinterklaasintocht in Wildervank een week later. Perspiet noteerde alvast wat er zoal nodig is. Uiteraard het snoepgoed en de pakjes. Bij de Coop worden zo’n 300 kinderen verwacht. In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum wordt weer een groot Sinterklaasfeest gehouden.

Anne Margreet Drenth bracht de Sinterklaasfilm onder de aandacht die op 2 december in het Filmhuis vanBeresteyn om 14 uur wordt vertoond. De film heet ‘Sinterklaas en de vlucht door de lucht’. De Perspiet kan er alvast over meepraten.

IMG_0118.JPG

Tot slot mocht meneer Willem van der Werf ook even naar voren komen. Het Sinterklaasjournaal was op zijn initiatief om te laten weten welke festiviteiten er rond Sinterklaas plaats gaan vinden in Veendam. De intocht van Veendam wordt live op televisie vertoond via ParkstadVeendam, RTV1 en door de SKV op het informatiekanaal. Ook op internet is de intocht te zien, en ook terug te bekijken. Een compleet team van camera- en geluidsmensen zorgen daarvoor onder leiding van Willem van der Werf en Jan Doddema van Studio-9. Een week later wordt de intocht van Wildervank uitgezonden.

IMG_0148.JPG

De aankomst in Veendam is één groot feest dat iedereen moet kunnen zien. Ook de bewoners van de zorginstellingen. Zij kunnen live meekijken. Perspiet vindt het bijzonder dat iedereen er op deze manier bij kan zijn en spreekt over een superinitiatief. Hij vindt het uniek hoe Veendam het regelt, en hoe er samen wordt gewerkt.