Overslaan en naar de inhoud gaan

Het huishoudboekje van gemeente Veendam voor 2019

Door op dinsdag, 6 november, 2018 - 19:41

Gemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Door Hans Schreurs 

Een matte vertoning met een mogelijk addertje onder het gras

Wie had gerekend op een boeiende raadsvergadering over het huishoudboekje van onze gemeente voor de komende jaren, kwam bedrogen uit, of toch niet?

De Kompanjie
Een gevoelig punt dat ter tafel kwam is het moeilijk functioneren van De Kompanjie (de samengevoegde ambtelijke organisaties van Veendam en Pekela sinds 2011) en de controverse tussen de gemeenten Veendam en Pekela daaromtrent.

GemeenteBelangen en de PvdA maakten van hun spreektijd gebruik om het problematisch functioneren van De Kompanjie  aan de orde te stellen. Er werden kritische vragen gesteld over de fors gestegen kosten voor het inhuren van personeel, de onduidelijke kostenverdeling en  de urenadministratie. Naar blijkt zijn vacatures niet permanent ingevuld terwijl dit eerder wel was afgesproken. Gaten in de begroting worden gedempt met besparingen op de uitgaven van ziekteverzuim. Er lijkt een gebrek aan controle binnen De Kompanjie, aldus GB.

Dit lijkt allerminst op een verbetering van de kwaliteit van de organisatie die al jaren geleden in gang gezet zou zijn. Burgemeester Swierstra neemt ons, in zijn beantwoording van de vragen en de breed gedragen zorgen van de Raad, mee terug in de tijd naar 2013. De discussie over gemeentelijke herindeling, als antwoord op de wens om de bestuurskracht in de provincie en de gemeenten te verbeteren,  resulteert na jaren in de meest voor de hand ligende optie: fuseren met Pekela en Stadskanaal. De Raad koos er tenslotte voor om niet te fuseren, maar ambtelijk samen te blijven opereren met Pekela. Dat betekende dat er geïnvesteerd diende te worden in de verbetering van het functioneren en het rendement van De Kompanjie. De conclusie uit het rapport van Henk Bakker (burgemeester van Bedum) die gevraagd was om advies, luidde ondermeer: onderzoek twee opties. Geheel fuseren met Pekela of de aansturing van De Kompanjie aanpassen, want die is nu niet goed. Daarbij zou Veendam de leidende rol moeten krijgen, want twee kapiteins op een schip werkt niet.

Dat Veendammer raad heeft al eerder besloten niet te willen fuseren, dus die optie lijkt uitgesloten.

In Pekela zijn ze allerminst gelukkig met de modus operandi van Veendam. Er worden forse uitspraken gedaan door raadsleden  die zeggen ‘het niet te pikken’ dat Veendam zo met hun belangen omgaat. Termen als arrogant en solistisch getuigen niet van een harmonieuse samenwerking. Volgens coalitiepartijen GB en PvdA is het louter spierballentaal uit Pekela, maar stelt het inhoudelijk weinig voor.

Volgens burgemeester Swierstra valt het allemaal wel mee. Hij zegt dat er helemaal geen conflict is en zeker niet met het college van Pekela. Hij spreekt liever van een ‘diepe discussie’ .

Is al het geroep over en weer dan alleen voor de bühne, of steekt er meer achter? Hebben de coalitiepartijen GB en PvdA deze gelegenheid aangegrepen om de discussie op scherp te zetten om vervolgens een totale verzelfstandiging van Veendam voor te bereiden?

De toekomst zal het leren, maar dit muisje gaat nog een roerig staartje krijgen.

Begroting 2019
Het werd erder een gezapige vertoning en het college fietste dan ook probleemloos door de beschouwingen heen. De najaarsrapportage 2018 en de begroting voor 2019 werden aangenomen,  zei het niet met algemene stemmen. De SP en GroenLinks stemden tegen.

De Socialistische Partij uitte haar twijfels over de de almaar toenemende kosten voor het Sport- en Leerpark en de tekorten bij De Kompanjie baarde de SP ernstig zorgen. Ook het feit dat, volgens de wethouder, de bodem van de schatkist van het sociaal domein (waaronder de WMO, Jeugdwet, Paricipatiewet) is bereikt maakt dat de SP teveel twijfels heeft om deze begroting goed te keuren.

De overige partijen stemden wel in met de najaarsrapportage en de begroting 2019, inclusief de voorgenomen belastingvoorstellen  waaronder o.a. de Onroerend Zaak Belasting (ozb), de rioolheffing en afvalstoffenheffing. Voor huurders betekent dat een kostenstijging  van de woonlasten t.o.v. 2018 met circa 3% en voor huiseigenaren een stijging van circa 1%.

Kostenstijgingen die nog niet becijferd kunnen  worden voor de komende jaren zijn de kosten voor energie. De voorgenomen overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zoals neergelegd in het klimaatakkoord van Parijs, zal extra kosten met zich meebrengen. De provincies en de gemeenten zullen een rol in deze zogenaamde energietransitie moeten gaan spelen. Wat een en ander precies inhoud en gaat kosten is nu nog niet duidelijk. Het lijkt wel onvermijdelijk dat een deel van die rekening bij de burgers komt te liggen en dat energie de komende jaren fors duurder gaat worden.

Auto’s in de Kerkstraat
Hoe de wens, om te komen tot een schonere leefomgeving, onderdeel van de energietransitie, kan conflicteren met andere lokale belangen blijkt wel uit de discussie rondom de voorgenomen proef om autoverkeer toe te staan in de Kerkstraat. Autoverkeer in de Kerkstraat dat, volgens resultaten van eerdere proeven in andere gemeenten,  mede leidt tot een aantrekkelijker centrum voor winkelende mensen en ondernemers. Auto’s, met alle vervuilingsproblemen van dien, dragen uiteraard niet bij tot een ‘schoner’ winkelgebied, maar het zou kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelstelling dat het centrum aantrekkelijker wordt. Iets dat we allemaal willen.

Voor oppositiepartijen SP, GroenLinks en VUK is het weren van auto’s uit de Kerkstraat in ieder geval reden genoeg om een amendemt (voorstel tot wijziging) in te dienen dat vervolgens sneuvelde in de stemmingsronde.

Vragen
Jeugdzorg en de daarmee gepaard gaande kosten, mogelijke treinverbinding naar Assen, verbetering van de communicatie met de burgers, de ontwikkeling van het sport- en leerpark, passeerden ondermeer de revue. Een beetje de bekende onderwerpen die, hoe kan het ook anders, regelmatig voorbij komen. Het college nam de tijd voor een zorgvuldige beantwoording die naar bleek voor de meeste raadsleden voldoende was. Tot enige problemen, of opzienbarende mededelingen leidde het in ieder geval niet.

Hoe het verder gaat met Veendam? Wie zal het zeggen?
ParkstadVeendam.nl blijft het voor u volgen!