Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra feest met Sint-Maarten in Veendam

Door op vrijdag, 2 november, 2018 - 13:06

IMG_2006.jpg

11 november brandt mijn lichtje. Sint-Maarten valt in 2018 op een zondag, voor de kinderen extra feest want ze kunnen drie dagen met hun lampionnetje lopen.

Op de scholen wordt hard gewerkt want er worden lampionnetjes gemaakt en de liedjes worden ingestudeerd. Een aantal scholen gaan vrijdag 9 november daadwerkelijk buurten, op deze wijze leren ze hoe het gaat met Sint-Maarten.

Zondag is dan de grote dag voor de kinderen, want het is de officiƫle dag van Sint-Maarten..

Voormalige burgemeester Meijerman liet in 2012 het volgende weten:
Sint Maarten is een prachtige overerfde gewoonte in de noordelijke delen van Nederland. Gelukkig is Sint Maarten nog altijd een zaak van burgers zelf en niet van de overheid. Het gaat niet om een evenement dat vergunningplichtig is. Dat zou ik graag zo willen houden. Het staat iedere burger vrij om Sint Maarten te houden op de dag dat hij of zij dat wil. De wet schrijft niet voor dat 11 november de dag is waarop dat perse zou moeten.

Voor de kinderen is het gunstig dat Sint-Maarten op een zondag valt, de meeste winkels in onze gemeente zijn gesloten op zondag. De kinderen hebben zondag dit jaar alle tijd om de wijken in te gaan, geen gevlieg om eerst naar het centrum te gaan omdat om 18.00 uur de deuren sluiten bij de ondernemers. Dit jaar mogen de kinderen maandag 12 november nog een keer met hun lampionnetje op pad. De ondernemers willen graag dit ook samen met de kinderen vieren.

Voormalige burgemeester Meijerman liet in 2012 het volgende weten:
Wat wij (op verzoek van ondernemers) hebben gedaan, is er voor zorgen dat kinderen niet teleurgesteld zijn wanneer zij op zondag 11 november naar de diverse winkelcentra zouden komen om vervolgens te ontdekken dat Sint Maarten, door winkeliers, op een ander tijdstip wordt georganiseerd. In overleg met de diverse winkelcentra/ondernemersverenigingen is besloten om naar buiten toe te brengen dat de ondernemers de kinderen dit jaar graag op maandag 12 november ontvangen (want dan zijn zij open). Dat er een aantal ondernemers is dat vervolgens een andere keuze maakt is jammer, maar hun goed recht. Dat laat het voor ouders en kinderen vrij om zelf te bepalen wanneer zij langs de deuren gaan. Dat lijkt me in elk geval beter dan dat de overheid dat voor hen zou bepalen. Als ik kind was zou ik misschien wel drie dagen gebruik maken van de diverse mogelijkheden.