Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Jaap Velema van Veendam aanbevolen
als nieuwe burgemeester Westerwolde

Door op dinsdag, 30 oktober, 2018 - 21:34

DSC_5143.JPG

Dinsdagavond  is bekend gemaakt dat Jaap Velema is aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Westerwolde.

Tijdens een extra raadsvergadering is vanavond bekend gemaakt dat de heer Jaap Velema (D66) is aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Westerwolde. De heer Velema is thans wethouder en vierde loco-burgemeester bij de gemeente Veendam. Hij heeft daar de volgende portefeuilles:

  • Participatie- en werkgelegenheidsbeleid
  • Onderwijs en vroegeducatie
  • Inburgering nieuwkomers
  • Cultuur (onderwijs)
  • Monumentenbeleid, behoud cultureel erfgoed
  • Accommodatiebeleid
  • Bestrijding laaggeletterdheid

Jaap Velema is geboren en getogen in Ter Apel. Na zijn studie aan het VWO aan de RSG Ter Apel is hij gaan studeren aan de RUG. hij is afgestudeerd in de studierichting Juridische Bestuurswetenschappen.

Alhoewel een carrière bij de overheid een logisch vervolg zou zijn geweest is hij direct na de studie bijna twintig jaar werkzaam geweest in diverse functies in de bancaire sector. Van accountmanager bij de ING bank, naar kantoordirecteur Haren voor de Rabobank en vervolgens als seniorbanker bij Van Lanschot Bankiers.

Naast zijn werk was hij actief in diverse bestuursfuncties. In 2010 werd hij wethoude in het college van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en vanaf 2014 is hij wethouder in het college van de gemeente Veendam.

Het is de bedoeling dat hij Leendert Klaassen (CDA) opvolgt, die sinds 1 januari waarnemend burgemeester is van de gemeente Westerwolde. Hij moet nog officieel door Koning Willem Alexander benoemd worden. Het is de bedoeling dat dit voor de jaarwisseling plaats vindt.

Update met bericht gemeente Westerwolde
De gemeenteraad van Westerwolde denkt in Jaap Velema een uitstekende opvolger te hebben gevonden voor de huidige waarnemend burgemeester Leendert Klaassen.
Velema is sinds 2014 wethouder in de gemeente Veendam. Hij studeerde Juridische Bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een bestuurder die soepel en vlot schakelt tussen de diverse rollen van aanjager, verbinder en boegbeeld. Hij weet mensen met elkaar te verbinden om zo samenwerking en draagvlak te creëren. Velema kent de politiek bestuurlijke dynamiek van het lokale bestuur en lijkt uitstekend in staat te zijn om Westerwolde op de kaart te zetten.

Procedure
De vertrouwenscommissie, bestaande uit Stienus Melis (voorzitter), Eize Hoomoedt (vicevoorzitter), Pieter Dinkla, Gerard Heijne, Herma Hemmen, Edith van der Horst, Patrick Dave Nap (secretaris) en Giny Luth (adviseur), heeft in de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid op basis van de op 31 mei 2018 vastgestelde profielschets. Deze profielschets is mede door inbreng van de inwoners van Westerwolde tot stand gekomen.

Met de voordracht van Jaap Velema is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een voordracht, waarna bij Koninklijk Besluit de benoeming wordt besloten. Het streven is om de nieuwe burgemeester midden december 2018 te installeren.