Overslaan en naar de inhoud gaan

Als organiseren en fotograferen je talent is.....

Door op donderdag, 18 oktober, 2018 - 12:12

Roxana.jpg

Door Bianca Zijlstra-Kor

Een bekende uitspraak is: 'van je hobby je werk maken'. Dat is zeker van toepassing op Roxana van Duren. Naast haar beroep als weddingplanner (Varonie Weddings) is ze ook gespecialiseerd in familie fotografie (Varonie Photography).

'Ik studeerde accountancy maar daar moest ik wegens persoonlijke omstandigheden mee stoppen. Ik wilde iets doen wat echt bij mij past, mensen gelukkig maken! Ik heb het roer om gegooid en ik ben een thuis cursus gaan doen om weddingplanner te worden. Ik had de cursus snel afgerond en ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf 1 januari van dit jaar ben ik gestart als weddingplanner. Ik heb me meteen aangemeld als trouwleverancier en ik ben naar de Love & Marriage Beurs in MartiniPlaza geweest en vanaf toen is het balletje echt gaan rollen'.

Roxana is daarnaast bedrijfsleidster bij Amigo Ranch in Veendam (Parkweg 1). Ze kende Amigo Muntendam al want daar is ze op haar 14e begonnen met werken. 'Op de dag van de opening van Amigo Ranch Veendam was het drukker dan verwacht. Ik heb mee geholpen in de bediening en ik ben nooit meer weg gegaan.' Nu kijken we een mooie toekomst van de Ranch tegemoet waar we muziekavonden, bruiloften en personeelsuitjes aan kunnen toevoegen. Het organiseren komt ook hier goed van pas omdat ze samen met haar collega’s helpt met het uitbreiden van de Ranch door het toevoegen van de lunch, de afhaal en bezorgingen en de komende evenementen.

Varonie Weddings feest.jpg

Varonie Weddings
Er komt heel veel op je af als je gaat trouwen. Ook veel dingen waar je van te voren niet over hebt nagedacht. Een grote kwaliteit van Roxana is, is dat ze oog voor details heeft. 'Ik bespreek de wensen met het toekomstige bruidspaar en ik spreek een bedrag af en dan begint voor mij de uitdaging want het ene paar heeft meer geld over voor de mooiste dag van hun leven dan het andere paar'.

Grote bruidsfotografen en trouwgelegenheden zijn vaak makkelijker te vinden op internet maar Roxana weet ook de lokale bedrijven goed te vinden zodat ze meer keuze kan voorleggen aan haar klanten op elk gebied. Ook is het mogelijk om te trouwen in het buitenland. Daarbij komen weer andere zaken kijken dan als je in Nederland trouwt. Denk maar eens aan de tradities van een land en op welk moment je wilt gaan trouwen. Bruiloften in het buitenland zijn meestal intieme bijeenkomsten met familie en vrienden en er wordt vaak een weekend of vakantie aan vast geplakt.

'Ik heb mogen helpen om een bruiloft in de Belgische Ardennen te organiseren. Het trouwpaar had al een weddingplanner maar er moest zó veel geregeld worden (van de kleur van de servetten tot aan de keuze van de champagne, bij wijze van spreken), dat ik heb mee geholpen en meegekeken of overal aan gedacht is.'

Varonie Weddings.jpg

De aller eerste bruiloft die Roxana georganiseerd heeft, kan ze zich nog goed herinneren. 'Op de desbetreffende locatie was wel al eerder getrouwd maar er was al een lange tijd niks gedaan. Ik heb samen met de bruid de locatie nog helemaal schoon gemaakt .en ben met de bruidegom en zijn broer naar de koeienboerderij geweest om strobalen te halen. De voorbereidingen duren het langst en zorgen voor veel lol en leuke herinneringen'.

Varonie Photography
Naast haar veelzijdige baan als weddingplanner, maakt Roxana ook familiereportages. 'Ik wilde een webshop beginnen met artikelen voor kinderfeestjes en daarvoor maakte ik foto's met kinderen. Ik had al van alles uitgezocht om een webshop te beginnen maar door de foto's die ik met hen had gemaakt, kreeg ik veel vraag om foto's met kinderen te maken. De webshop liep niet goed maar de vraag naar foto's bleef. Zo is het idee geboren om familiereportages te maken'. Als er kinderen in het gezin aanwezig zijn, zijn ze vaak 2 jaar oud of ouder. 'Dan is foto's maken het leukste omdat kinderen zo lekker ongedwongen en spontaan zijn en ze uiten hun emoties'. De gezinnen mogen de locatie kiezen zoals Borgerswold of de Heemtuin in Muntendam. 'Ik trek er ongeveer 1 uur voor uit om foto's te maken omdat kinderen vaak moeten wennen aan de omgeving en er is tijd nodig om de spontane reacties los te krijgen en dat vast te kunnen leggen. Sinds kort heeft Roxana met haar partner een huis gekocht. Hierbij heeft ze een ruimte waar familiefoto's gemaakt kunnen worden maar het liefste maakt ze foto's op locatie. 'De foto's worden dan véél spontaner,' aldus Roxana.

Tot slot nog een leuke anekdote. 'Bij een van de bruiloften was ik tevens ceremoniemeester.
's Avonds was er de gelegenheid om spelletjes te doen. Opa en oma van het gelukkige paar deden ook mee en zij hadden groot feest. Oma was zó enthousiast tijdens de stoelendans dat ze ook boven op de barkrukken sprong! Opa stond vol trots te genieten aan de zijlijn. Ik had mijn camera mee en heb dit mogen vastleggen. Zo mooi om dat terug te zien.' Dan is het toch heel handig dat je een fotografe als weddingplanner hebt.

De toekomst ziet Roxana met veel plezier tegemoet. Ik wil gewoon doorgaan met waar ik nu mee bezig ben want daar krijg ik enorm veel energie van.' Kortom: Roxana heeft van haar talenten haar beroep kunnen maken.