Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentebestuur weer actief na zomerreces

Door Eindredactie op dinsdag, 11 september, 2018 - 16:38

Gemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Door Hans Schreurs

Nu de zomervakanties voorbij zijn pakt de gemeenteraad de draad weer op met een vergadering van de Raadscommissie Fysiek (een raadscommissie bereidt besluiten van de gemeenteraad voor en adviseert de gemeenteraad hierover).

Veendam kent een raadscommissie Fysiek, voor financiën – ruimtelijke ordening – verkeer en vervoer – milieu en een raadscommissie sociaal Domein voor alle vormen van zorg – werk en inkomen – onderwijs – cultuur.

Voordat de agendapunten aan de orde konden komen werd er stilgestaan bij het overlijden van Rudolf Feijen. Feijen zat sinds 1996 in de raad van Veendam. Eerst als fractievoorzitter van de eenmansfractie D66 en sinds 2006 was hij raadslid namens GemeenteBelangen (GB). In de eerstvolgende raadsvergadering zal er waarschijnlijk een herdenking plaatsvinden.

De agendapunten die deze avond tot de meeste discussie leidden waren die over de buurtoverlast in de Provinciehoek en over, om het makkelijk te zeggen, de aanpak en herindeling van het winkelgebied en de daarbij behorende pleinen.

De buurtoverlast in de Provinciehoek loopt volgens buurtbewoners de spuigaten uit. Vooral kinderopvang Meander aan het Zuidenveld heeft er veel last van. Tijdens een vergadering eerder dit jaar bleek dat buurtbewoners de jongeren niet meer durven aan te spreken en dat zij zelfs worden bedreigd. Er wordt overmatig alcohol en drugs gebruikt en mogelijk ook gedeald. De raadsleden spreken in meerderheid hun zorgen uit over deze ontwikkelingen en vragen zich af of er wel voldoende wordt gehandhaafd en opgetreden. Volgens burgemeester Swierstra heeft het probleem wel degelijk alle aandacht en wordt er een apart project opgestart om in samenwerking met jeugd- en jongerenwerk te komen tot een oplossing. Alleen repressieve maatregelen lossen het probleem vaak niet op aldus Swierstra.

Het onderwerp dat heel veel mensen bezighoudt en dus ook de commissieleden, is de ontwikkeling van het centrum en het winkelgebied van Veendam. Hoewel het agendapunt in feite een subsidieaanvraag betrof, concentreerde de discussie zich voornamelijk op de vraag of de onderliggende plannen voor de aanpak van het centrum wel de juiste zijn. Leidt de huidige visie over de herinrichting wel tot het gewenste resultaat? Zijn de ondernemers er wel voldoende bij betrokken? Het verwijt van met name GroenLinks en de SP is dat de inwoners van Veendam niets gevraagd is en dat de visie gebaseerd is op te oude rapporten. D66 formuleert het nog ruimer en vraagt zich letterlijk af ‘wat de stip op de horizon is’?

Volgens wethouder Schmaal komt het uiteindelijk neer op het creëren van een gezellig winkelgebied waar mensen graag willen verblijven. Om dat te bereiken moeten er aanpassingen komen in de openbare ruimte, moeten ondernemers gestimuleerd worden om zich in het winkelgebied te vestigen en moeten de leegstand aangepakt worden. Er is volgens de wethouder uitgebreid met ondernemers gesproken, ook in regionaal verband, en leiden de plannen tot een mooi, levendig en compact centrum waar meer mensen hun boodschappen gaan doen en dat is nu precies wat de ondernemers willen.

Aangezien de discussie veel verder ging dan het feitelijke subsidiepunt zal het opnieuw in een raadsvergadering aan de orde komen en is het dus allerminst een hamerstuk geworden.

Al met al een vergadering met interessante onderwerpen die aantoonde dat het een boeiend politiek najaar gaat worden.