Overslaan en naar de inhoud gaan

Automeeting Veendam gegroeid
opbrengst Cliniclowns 756,72 euro

Door Henk Drenth op maandag, 27 augustus, 2018 - 17:00

IMG_0246_2.jpg

Zondag is aan de Kastorweg op Industrieterrein De Dallen in Veendam voor de tweede keer een grote automeeting gehouden. Automeeting Veendam was twee keer zo groot dan vorig jaar, en is door enkele honderden bezoekers bezocht. “Hadden we vorig jaar zo’n 300 auto’s, nu schatten wij op het dubbele aantal”, aldus initiatiefnemer Jan Bos. “Ze komen uit Arnhem, uit België en uit Duitsland. Volgend jaar willen we proberen om de meeting nog groter te maken. Ook de markt willen we verder uitbreiden, nu staan er zo’n 12 kramen”.

Deze editie was uitgebreid met modelbouwvrachtwagens van de modelbouwclub de Vrije Truckers uit Oudeschip. Zij verzorgden demo’s met de mooiste modelvrachtwagens. Ook was er een gelijktijdige scootermeeting. De auto gerelateerde markt was er weer, en was er een decibel meting.

De Show and Shine was in drie categorieën ingedeeld. Voor de mooiste oldtimer, de mooiste scooter en voor mooiste auto kregen de eigenaars van initiatiefnemer Jan Bos een beker uitgereikt.

Jan Bos draagt de Cliniclowns een warm hart toe en heeft een passie voor auto’s. In 2017 had hij het evenement samen met Hendrik Doddema en Klaas Timmenga voor het eerst georganiseerd. En zeker niet onverdienstelijk. Precies zoals Jan, Hendrik en Klaas hadden gehoopt werd het voor liefhebbers van auto’s een mooie dag, en voor de Cliniclowns was een mooi bedrag opgehaald van 452.89 euro.

IMG_0079.JPG

Ook dit jaar is de opbrengst van het evenement geheel te goede aan de Cliniclowns, en werd met het bedrag van 756,72 euro die van de eerste editie overtroffen.

Ambassadeur van de Cliniclowns Geesje Elting nam uit handen van Jan Bos de cheque in ontvangst. De vrijwilligster van de afdeling Groningen bedankte de organisatie en deelnemers. “De Cliniclowns is een organisatie die geen subsidie krijgt van de overheid. We doen het met giften van donateurs en van opbrengsten uit acties als deze. Waar we enorm blij mee zijn”.

IMG_0068_2.jpg

“Iedereen kent wel de cliniclows uit het ziekenhuis, maar zij zijn er in de volle breedte voor de kinderen. Ze zijn er voor iedere kind in de situatie van ziekte of een lichamelijke handicap. Niet alleen in ziekenhuizen, ook gaan ze naar instellingen bijvoorbeeld voor gehandicapte kinderen. Om hen een moment te laten vergeten dat ze ziek zijn. Cliniclowns zijn niet geschminkt. Ze kijken en luisteren heel goed naar het kind. Ze kijken naar wat het kind wel en niet kan, en proberen in te spelen op wat het kind prettig vindt”.

“Over het land verdeeld zijn er 70 cliniclowns. Ieder ziekenhuis met een kinderafdeling wordt wekelijks bezocht. We zorgen ook dat er voor kinderen die langer in het ziekenhuis moeten verblijven dezelfde clowns weer langskomen”.

IMG_0038.JPG

Veel autoliefhebbers kennen elkaar. Er was naast de aandacht voor elkaars auto's ook ruimte om lief en leed te delen. Een deelnemer werd gemist, als gevolg van een verkeersongeval met dodelijk afloop. Tijdens de meeting werd uit de ruim 500 auto’s als een eresaluut 2 minuten lang geclaxonneerd.

Op de motorkap van een Belgische auto was een foto afgebeeld van een baby. Het meisje was in 2016 mishandeld door een babysitter en overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen. Haar tweelingzusje raakte gewond. Tijdens de meeting stak Bos de ouders een hart onder de riem.

IMG_0020.JPG

Binnen de organisatie heeft men ook tegenslag te verwerken. Een van de organisatoren was na een herseninfarct in het ziekenhuis opgenomen.

Brian Lieben (6 jaar) wil later ook zo’n auto als zijn vader. Die heeft samen met zijn oom een Opel Corsa uit 1986 voorzien van een 2 liter turbomotor uit een Opel Calibra. De intercooler voor de turbo paste niet naast de radiateur. “Dan moet die er maar voor”, en dat is creatief gedaan. De auto is in een andere kleur gespoten, de ophanging veranderd en het remsysteem  verbeterd. “We zijn er vier jaar mee bezig geweest. Alles hebben we zelf gedaan. De binnenkant wordt ook nog helemaal aangepakt. Eigenlijk kom je er nooit mee klaar. Het is geen standaard motor en is er altijd iets dat niet past of aangepast moet worden”.

IMG_0013_2.jpg

Brian vindt ‘m zo mooi dat hij vaak mee wil rijden. “De toeter ziet er een beetje gek uit. Er zitten drie pedalen in. Papa heeft een koppelingspedaal, een rempedaal en een gaspedaal.

Help jij ook wel eens mee? “Soms”. En wat doe jij dan zoal? Vader: “Kijken hè?” Brian heel gevat: “Soms kijken en soms helpen”.