Overslaan en naar de inhoud gaan

Naturalisatie ceremonie: eindelijk rust

Door Henk Drenth op woensdag, 25 juli, 2018 - 06:00

IMG_0017.JPG

Maandag hebben Karen Abraham Abrahamyan en Eyyüp Aydin tijdens de naturalisatieceremonie de verklaring van verbondenheid afgelegd. De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of optie. Het is de laatste stap in het proces voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Na de verklaring heeft burgemeester Sipke Swierstra het besluit van Nederlanderschap persoonlijk uitgereikt.

Karen Abraham Abrahamyan is in Armenië geboren, toen nog behorend bij de toenmalige Sovjet Unie. Hij was gelijk naar Veendam gekomen en ook blijven wonen. Hij legde de verklaring van verbondenheid af door het afleggen van de eed.

IMG_0020.JPG

Eyyüp Aydin is in Turkije geboren. Ook hij was gelijk in Veendam gaan wonen. In het jaar 2000 huwde hij met een Nederlandse vrouw. Eyyüp Aydin heeft bij optie het Nederlanderschap verkregen.

Burgemeester Swierstra: “Ze moeten er een hele procedure voor doen. En hebben vaak ook heel wat mee gemaakt voor ze zover zijn gekomen. En dan zie je gewoon dat het een ijkmoment is in hun leven. Het zijn vaak ook heel blije families.”

“Ze hoeven zich niet meer te melden bij het IND, en allerlei formaliteiten verrichten. Ze zijn volledig Nederlander en vragen gewoon een Nederlands paspoort aan. Het kan de start zijn voor een definitief woonadres. En voor een andere baan. Het zijn dingen die in een veel steviger en definitiever perspectief komen te staan”.

Voor Abraham Abrahamyan geeft het eindelijk rust. “Ik heb nu een vaste plek. Na al die jaren voelt het als geaccepteerd. Ik ben ook dankbaar daarvoor. Dat geldt ook voor de kinderen Izabel en Walodya. Ben altijd bang geweest om geen paspoort te krijgen.”

Eyyüp Aydin heeft zijn vrouw Gülçin 18 jaar geleden ontmoet. Karen Abraham Abrahamyan en Eyyüp Aydin kenden elkaar al langer.

IMG_0028.JPG