Overslaan en naar de inhoud gaan

Legaal crashen in de rij-simulator op het Noorderpoort

Door op vrijdag, 20 juli, 2018 - 13:00

Rijsimulator.jpg

Tijdens de pilot 'SMART in de auto' crashten jongeren tussen de 16-24 jaar massaal met hun telefoon in de hand. De pilot had als doel jongeren zelf de gevaren van smartphonegebruik tijdens het autorijden te laten ervaren. Het Noorderpoort Automotive & Logistiek, Verkeerswijzer Groningen, het Lectoraat user centered design van de Hanzehogeschool, Verslavingszorg Noord Nederland en Buro rij- en verkeersveiligheid organiseerden deze pilot.

In de rij-simulator reden de leerlingen van klas 1 en 2 legaal append de snelweg op. Dat ze zich - vooraf - niet echt bewust waren van de gevaren werd wel duidelijk tijdens het ritje in de rij-simulator. Ze reden al slingerend en met wisselende snelheid over de weg. Een crash was uiteindelijk niet te voorkomen. Die crash maakte indruk. Sommige leerlingen schreeuwden het uit, anderen vergaten te remmen om vervolgens dwars door hun voorganger heen te rijden. Deze ervaringen maakten veel indruk op de jongeren!

Niet meer appen
De scholieren bespraken na afloop hun ervaringen met een interventiespecialist van Verslavingszorg Noord-Nederland. Uit dit gesprek kwam naar voren dat bijna iedereen de telefoon gebruikt voor zowel navigatie als spotify. Zonder navigatie komen ze nergens, hun eigen play list is veelal onmisbaar en whatsappen met vrienden gaat tijdens het rijden gewoon door. Na de indrukwekkende ervaring in de rij-simulator geeft het merendeel van de jongeren aan de intentie te hebben het WhatsAppen tijdens het autorijden niet meer te gaan doen.

Voor meer verkeersveiligheid
Door de indrukwekkende ervaringen van de deelnemers is het Noorderpoort Automotive & Logistiek ervan overtuigd dat een ritje in de rij-simulator een waardevolle bijdrage levert aan meer bewustwording onder jongeren. Ze denken erover om de rij-simulator of 'SMART in de auto' volgend jaar als vast onderdeel op te nemen in het lesprogramma. Als leerlingen aangeven te stoppen met whatsappen tijdens het autorijden, dan maken we al winst.

Op de website: www.verkeerswijzergroningen.nl  vindt u meer informatie over 'SMART in de auto' en hoe u dit ook bij u op de opleiding kunt organiseren.