Sport, Regio

Lerarengraad Kyokushin karate voor Mark Dol



Sandokai_Examen_MarkDol.jpg
Senpai Melissa Geukens, Sensei Mark Dol (leraar) en Senpai Jan Ridder.

Afgelopen weekend heeft Mark Dol, trainend bij Karateschool Sandokai Muntendam, zijn derde dangraad (zwarte band met drie gouden strepen) in het Kyokushin Karate behaald. Het zwarte band examen werd afgenomen op het jaarlijkse zomerkamp onder toeziend oog van de examencommissie van de Nederlandse Karate Associatie (NKA). De NKA neemt de examens af binnen Nederland voor de International Federation of Karate (IFK).

De derde dangraad is de laatste graad binnen het Kyokushin Karate waar examen voor moet worden gedaan. Met de deze graad mag Mark Dol zich vanaf heden internationaal leraar Kyokushin Karate noemen, hiermee komt de titel Sensei.

Het zwarte band examen bestond uit een drie uur durend technisch examen en een twee uur durend fysiek examen. Tijdens het technisch examen zijn onderdelen als Kihon (basistechnieken) en Kata (schijngevechten in een vaste loopvorm) getoetst. Het tweede gedeelte van het examen bestond uit een zwaar fysiek examen met onderdelen zoals sparren en stamina (diverse oefeningen op stootkussens). Daarnaast werd er tijdens het gehele zomerkamp gelet op doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en respect.

De leraar van Karateschool Sandokai (Sensei Mark Dol) over het examen: “Het behalen van de derde dangraad in het Kyokushin karate is een uitzonderlijke prestatie. Ondanks dat het een zwaar examen was, zowel mentaal, fysiek als emotioneel, is het voor mij een droom die uitkomt. Tevens biedt het hebben van een derde dangraad houder meer mogelijkheden voor Karateschool Sandokai op zowel nationaal als internationaal gebied.”.