Overslaan en naar de inhoud gaan

H.S.V. “De Witte Dobber” Muntendam heeft altijd beet

Door Eindredactie op zaterdag, 1 september, 2018 - 06:00

DSC01366.jpg

Tekst Hans van Noort

Het terrein van de Hengelsportvereniging “De Witte Dobber” wordt begrensd door de spoorlijn Veendam - Zuidbroek, het Egypteneinde en de spoorwegovergang Duurkenakkker - dus Muntendam. Velen rijden er zonder erg voorbij. Maar… voor de visliefhebbers heeft dit stukje grond met een fantastische Baggerput (vijver) een bijzondere lading. Het is hun plek en daar zijn ze zuinig én trots op. Twee leden van het bestuur Freddie Buit, algemeen bestuurslid en al 17 jaar lid van de vereniging en Ria Buit – secretaris en 13 jaar lid, vertoeven er menig uurtje en zijn bereid om een en ander te vertellen over hun grote passie.

Vereniging
Zoals bij vele verenigingen draait ook “De Witte Dobber” op een groot aantal vrijwilligers. Het onderhoud van het gebied (ca. 3 ha) bestaat uit de buitendienst, het maaien en snoeien en het beheren van het visbestand. Deze taken liggen in handen van Freddie. Uiteraard doet en kan hij dat niet alléén. Zijn broer Herman heeft een kraanverhuur bedrijf in Muntendam. Voor het “grove werk” kan Freddie altijd een beroep op hem doen. Verder zijn vaste klussers Jan Plaatje en Hendrik Scholtens. Zij hebben samen de gehele kantine opgeknapt - nieuwe keuken, nieuwe toiletgroepen, alles geverfd. Het ziet er nu weer uit om door een ringetje te halen! De vereniging telt ongeveer 500 leden, waarvan velen uit Veendam. Als je een vispas aanvraagt en verkrijgt, ben je automatisch lid. Een vispas is een soort vergunning die door de vereniging uit name van Sportvisserij Nederland wordt uitgegeven. Je mag dan in de Baggerput vissen. Het aantal actieve leden bedraagt ruim 70 man/vrouw. Het aantal dames dat meedoet aan wedstrijden ligt nog niet zo hoog. Freddie: “Ik zie wel dat het langzaam verandert. Dit komt mede door onze jaarlijkse parenvisdag.” De vereniging is heel actief. Er worden verschillende competities en wedstrijden gehouden zoals: voorjaars-, zomer- en wintercompetitie, vrije viswedstrijden, dinsdagvissen, kindervissen, BBQ-wedstrijd en nog veel meer. Ook zijn er gezelligheidsavondjes met darten, kaarten en sjoelen, hetgeen het verenigingsleven alleen maar stimuleert.

DSC01373.jpg

Kindervisdag
Eénmaal per jaar houdt De Witte Dobber een speciale kindervisdag. De kinderen tussen 5 en 13 jaar van de basisschool in Muntendam worden uitgenodigd om te komen vissen. Ze moeten een eigen hengeltje meenemen, voor de rest wordt gezorgd – voor iedereen is er lokvoer en zijn er maden. Alle kinderen krijgen een prijsje, patat en drinken. Verschillende sponsoren delen snoep en ijsco’s uit. Ria: “ Voor de vakantie hebben we hier meer dan 50 kinderen te gast gehad. Super leuk. Samen met Gea sta ik dan achter de bar om ze allemaal van het nodige te voorzien. De mannen geven instructies voor het vissen en andere vrijwilligers helpen bij het opmeten van de gevangen vis.” Er wordt in 3 leeftijdscategorieën gevist. “Als je blije kindergezichtjes wilt zien, moet je er dan bij wezen,” duidt Ria Buit.

Baggerput
Er zijn in de provincie verschillende Baggerputten o.a. in Slochteren, Froombosch en Muntendam. Deze zijn in de 17e eeuw ontstaan tijdens de vervening. “In onze Baggerput zorgen we voor een goed en natuurlijk visbestand. Er zitten gras- en spiegelkarpers, voorns, windes e.d. ’s Winters hebben we hier nogal last van aalscholvers. Die vissen voor ons de vijver leeg, wat niet de bedoeling is,” vertelt Freddie. “Om dit te voorkomen hebben we schuilplekken voor de vissen gemaakt, waaronder ze weg kunnen kruipen. ’s Zomers hebben we er géén last van, want dan verschuilen de vissen zich onder de waterplanten en -lelies.” Midden in de Baggerput ligt een eilandje, dat via een houten brug bereikbaar is. Bij mooi weer zit je hier heerlijk in de schaduw van de bomen. Veel van onze seniorleden vissen daar graag. Manlief gooit het hengeltje uit en moeder de vrouw leest een boek. Zo nu en dan komt er een trein langs, maar een kniesoor die daar op let. Het is werkelijk een schilderachtig plekje! De Baggerput is tussen de 2.50 en 2.80 m diep. Een klein gedeelte van de Baggerput is ingericht als paaikom. Daar is het minder diep, hooguit 50 cm, waardoor het water daar warmer wordt. Een ideale plek voor de vis om zich voort te planten. “We hebben wat riet geplant, zodat het in de toekomst een nog fijner plekje wordt,” vertelt Freddie. “De paaikom ligt beschermd tegen de noorderwind en met de gehele dag de zon erop.” Met enige regelmaat zet de vereniging vis uit in de Baggerput. Het gaat dan om jonge graskarpers die gekweekt worden in Frankrijk en/of Tsjechië. Aan de westkant van de Baggerput is een stuk grond bestraat. Hier kunnen de mindervalide visliefhebbers met hun rollator of scootmobiel gemakkelijk komen om ook te genieten van een heerlijk middagje vissen.

DSC01382.jpg

Wedstrijden
We pakken er één wedstrijd uit, het z.g. woensdagavond vissen. Dat vindt plaats van eind april t/m september. De vissers verzamelen zich dan om 18.00 uur bij het clubgebouw. Met een maatje ga je dan op stap naar je eigen favoriete visplekje in de provincie Groningen of Drenthe. Het maatje controleert op de gevangen vis. De puntentelling is als volgt: voor iedere vis krijg je 1 punt en je krijgt 1 punt per 50 gram vis. Aan het einde van de reeks heb je een algemeen kampioen, een gewichtskampioen en aantallen kampioen. Alle vissen tellen, maar ze moeten wel min. 15 cm zijn. De roofvissen zoals de snoek, snoekbaars en paling tellen niet mee. Er wordt gestreden in 2 klassen, de “betere” vissers en de recreanten.

Wat maakt je nou tot een viskampioen?
Freddie: “Waterkennis, het aas, inzicht en gevoel zijn zaken die een belangrijke rol spelen. Mijn “lijfspreuk” luidt: “Wind op de kant, is vis in de hand.” Het is ook een stuk ervaring. En dat hij gelijk heeft blijkt uit het aantal malen dat hij al kampioen geweest is…

DSC01384.jpg

Bestuur
Het bestuur wordt momenteel gevormd door:

  • Harry Renken             -           voorzitter
  • Ria Buit - Hoving        -           secretaris
  • Roel Maatjes              -           penningmeester
  • Willem Struyk            -           kassa kantine
  • Hilco Japenga             -           mannisje van alles
  • Freddie Buit               -           buitendienst
  • Harry Bakker              -           nieuwe leden.

Samen met alle vrijwilligers staan ze voor hun taak!

Meer informatie: www.hsvdewittedobber.nl of bel met de secretaris 06-23715169.