Overslaan en naar de inhoud gaan

Wordt de overlast in Borgerswold Veendam
adequaat aangepakt?

Door op donderdag, 31 mei, 2018 - 09:59

IMG_0771.jpg

Deze vraag is natuurlijk niet van vandaag. De afgelopen jaren is de overlast, die vooral veroorzaakt wordt door jongeren met snelle auto’s met enorme geluidsinstallaties, allerminst afgenomen.

Sterker nog, het speelt elk jaar opnieuw en het lijkt wel of het steeds erger wordt. Of het nu gaat om ‘door het park racende auto’s’ of keiharde muziek, het is voor bezoekers en vooral voor omwonenden een ergernis van de bovenste plank.

Bij de start van het nieuwe college en de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord nam de SP de gelegenheid te baat om de wethouder te wijzen op een brief van omwonenden van parkeerplaats Peerdewaske. Een brief waarin hun klachten duidelijk geuit worden.

De SP wilde weten wat het college van plan is aan dit probleem te gaan doen en hoe het zit met de handhaving. Met name het laatste baart zorgen omdat er bij eerdere meldingen aan de politie niet adequaat zou zijn gehandeld.

Burgemeester Swierstra gaf toe dat maatregelen in het verleden niet het gewenste effect hebben gehad, maar bestreed de opmerking dat er niet adequaat zou zijn opgetreden. Het probleem is onlangs aan de orde geweest in het politieoverleg, aldus Swierstra en er is besloten om er  ‘een groter project van te maken’.

IMG_0774.jpg

Gaat ‘een groter project’ ook leiden tot een oplossing?
Tot op heden is het niet of onvoldoende gelukt om het probleem op een adequate wijze aan te pakken. Als we de diverse partijprogramma’s moeten geloven dan heeft het probleem in ieder geval alle politieke aandacht.

De PvdA vindt dat er meer cameratoezicht en meer politiecapaciteit moet komen voor het toezicht op de openbare ruimte en GemeenteBelangen spreekt zelfs van strikte toepassing van de AVP (algemene plaatselijke verordening), waarin onder andere staat dat men geen overlast mag veroorzaken op openbare plaatsen (artikel 2:47)

De politieke wil lijkt aanwezig, maar is er voldoende daadkracht? Burgemeester Swierstra gaf al aan dat bijvoorbeeld extra capaciteit van middelen of mensen altijd ten koste gaat van iets anders. Er zal dus moeten blijken wat het ons bestuur waard is om het zgn. ‘Borgerswoldprobleem’ nu echt op te lossen?


Gerelateerde artikel 2017: