Nieuws

Open dag begraafplaats Dalweg 36 Wildervank [ video ]



_MG_7743.jpg

Wist u dat er aan de Dalweg 36 in Wildervank een begraafplaats is? Waarom staat deze in het landelijk buitengebied van Wildervank? Hoeveel mensen liggen hier begraven? Wat is het oudste graf? Al deze vragen werden tijdens de open dag beantwoord door mensen van de gemeente en Landschapsbeheer Groningen. De open dag werd gehouden in het kader van “De week van de begraafplaats”.

Wethouder André Hammenga (CDA) heeft zaterdagmorgen de open dag van de begraafplaats Dalweg geopend middels het schoonmaken van een cultuurhistorische graf.  Voor Hammenga was dit zijn laatste handeling als wethouder. De gemeentelijke raadverkiezing en coalitiebesprekingen resulteerden er in dat het CDA niet meer in de coalitie zit.

_MG_7733.jpg

De begraafplaats Dalweg telt ongeveer 2000 graven waarvan 60 graven cultuurhistorische waarde hebben. Zo vindt je er het graf van de oprichter van het Dagblad van het Noorden, maar ook die van de architect van Huize Sint Franciscus en van een vrouwelijke wethouder. In die tijd waren in Nederland maar 20 vrouwelijke wethouders. En van de Wildervanker archeoloog John Smit die in het gebied veel onderzoek heeft gedaan.

_MG_7722.jpg

De gemeente en Landschapsbeheer Groningen zoeken nog vrijwilligers die willen mee helpen met de herstelwerkzaamheden. Zaterdag meldde zich ook iemand uit Hoogezand, maar ook een leerling van de Winkler Prins die afgelopen periode voor haar Maatschappelijke stage diverse herstelwerkzaamheden heeft gedaan bij de graven van de Margaretha Hardenberg kerk. Ze heeft net haar examen achter de rug en heeft besloten om door te gaan als vrijwilliger.

_MG_7736.jpg

André Hammenga liet weten dat de gemeente graag een stichting wil oprichten voor behoud van de cultuurhistorische graven en deze stichting ook zorg gaat dragen voor het onderhoud. Belangstellende kunnen zich melden bij de gemeente.

_MG_7710.jpg

Vele graven op de Dalweg hebben cultuurhistorische verhalen. Zo werd onlangs een grafsteen gevonden in het gebouwtje op het begraafplaats. Die blijkt afkomstig te zijn van een begraafplaats in Duitsland. De vraag is nu; hoe komt deze grafsteen in Wildervank?