112, Regio

Twee aanhoudingen na aantreffen chemicaliën voor synthetische drugs



Drugslap_Zuidbroek_01A_0.jpg

De politie heeft donderdagmiddag in een loods aan de Dokstraat een 47-jarige inwoner van Groningen en een 52-jarige inwoner van Roden aangehouden. In de loods werden chemicaliën aangetroffen om synthetische drugs, zoals XTC, te kunnen produceren.

Diepvriezer in bestelbus
Tijdens een politieonderzoek kwam de loods in Zuidbroek in beeld. Donderdagmiddag werd besloten om tot actie over te gaan. Al snel werd duidelijk dat in het pand mensen aanwezig waren. Zo stond er een bestelbus geparkeerd. De deuren van de laadruimte van de bus stonden open en er liep een stroomkabel naar de bus. Net toen ze het pand willen binnen vallen, kwam een man naar buiten. Hij werd direct aangehouden. Eenmaal binnen werd ook de andere verdachte aangehouden. In de bestelbus stond een diepvriezer gevuld met chemicaliën, zeer waarschijnlijk voor de productie van synthetische drugs. . Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), kwam naar Zuidbroek om de chemicaliën nader te onderzoeken en om voor een veilige afvoer te zorgen. In het pand werd ook nog hennepkwekerij gevonden. De hennep was reeds geoogst. Alleen de apparatuur was nog aanwezig. Dit alles werd in beslag genomen en vernietigd.

Verdachten ingesloten
Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering bleek dat het duo in het bezit was van duizenden euro’s aan contanten. Dit geld werd in beslag genomen omdat dit vermoedelijk was verdiend met criminele activiteiten.

Gevaarlijke situatie
Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.