Overslaan en naar de inhoud gaan

“Scootmobieltocht in groepsverband zo gezellig”

Door Henk Drenth op donderdag, 24 mei, 2018 - 11:16

IMG_0018.jpg

Woensdagmiddag was vanaf een zonovergoten Raadhuisplein de scootmobieltocht van start gegaan. Dit jaar werd door wethouder Jaap Velema aan 41 deelnemers het startsein gegeven.

Over 17 kilometer was er in twee etappes weer een mooie route uitgezet. Via de Kerkstraat, Sorghvlietlaan, Briklaan, Borgercompagnie en de Veendammerweg toog men naar Romala’s Home in Kielwindeweer waar het goed toeven was.

IMG_0038.jpg

Weer terug koerste de colonne over het fietspad langs de Wildervanksterweg richting Borgercompagnie. Daar ging men het fietspad op naar Borgerswold richting de Kinderboerderij. Men nam de bocht bij de Jumbo, om weer via de Sorghvlietlaan en andere bekende Veendammer dreven uiteindelijk weer op het Raadhuisplein uit te komen.

Onderweg was er begeleiding van verkeersagent Jan Drent, stadswacht Jan de Vries en drie stagiaires. Ook iemand van RSR revalidatieservice was present, en er reed een bezemwagen mee.

IMG_0108.JPG

Naast een mooi uitje is de Scootmobieltocht bedoeld om gebruikers vertrouwd te maken met de scootmobiel, die er anders niet mee de weg op zouden durven. In 2001 al had initiatiefneemster Tineke Schmaal met het idee rondgelopen. Medewerker Ronald Koers van de WMO had eens opgemerkt dat er teveel scootmobielen in de schuur bleven staan. Na het naar voren brengen in de werkgroep Platvorm Gehandicaptenbeleid heeft het idee dat jaar vorm gekregen. Mede met Ina Felder en medewerking van andere vrijwilligers van het Platvorm kon de eerste editie van start gaan.

IMG_0120.JPG

Bollie en Tineke hebben voor de tweede keer meegedaan. En ook de volgende keer willen ze graag weer mee. Zeker in groepsverband is het zo gezellig. Het deed soms een beetje aan een scootmobiel meeting denken. Sommige deelnemers vergeleken ook elkaars scootmobiel.

Bollie heeft een Sterling Elite 2 Plus met hydraulisch instelbare achtervering. Hij heeft er een zwaardere accu in en kan met een volle lading om en nabij de 44 kilometer afleggen. “Dat is best wel een groot stuk”, vindt Bollie. “Met een zwaardere accu ben je ook wat sneller ermee weg. De snelheidsmeter geeft 16 kilometer aan. Maar hij wil wel 18 tot 20 kilometer”.

IMG_0205.JPG

Een mevrouw heeft een standaard accu en wil ook graag een zwaardere. Het zou haar meer gerustheid geven over de afstand. Maar in principe moet de 17 kilometer van de tocht geen probleem zijn.

“Met de auto naar Veendam is de rest te ver lopen”, zegt Bollie. Met de scootmobiel  kan ik overal komen, en kan ook mee de winkel in”. Niet dat het leuk is om er gebruik van te moeten maken, maar hij vindt het wel een hele uitkomst. Hij heeft ‘m sinds een jaar. Met  770,5 kilometer op de teller. Dat was inclusief de afgelegde 10 kilometer tot de ‘pitstop’.