Nieuws

Zes diploma uitreikingen EHBO Wildervank



IMG_0295.jpg

Dinsdag hebben 6 cursisten van de EHBO Vereniging Wildervank aan een tweede groep cursisten hun EHBO diploma’s uitgereikt.  Maaike van der Veen, Hilda Jager, Inge Greving, Manuela Krombos, Monique Blaauw en Renate Hemmes hadden hun diploma in februari al gehaald. Omdat het wat moeilijk was om een datum te prikken zijn de diploma’s op het terras bij Parkzicht uitgereikt, en kon het meteen gevierd.

De EHBO vereniging Wildervank zit behoorlijk in de lift. In 2017 hebben 14 cursisten onder leiding van instructeur Randal Pater hun EHBO diploma gehaald. In totaal zijn er voor EHBO diploma’s met de nieuwe richtlijnen 20 mensen geslaagd. Voor de EHBO vereniging in Wildervank is het een topprestatie, en ligt de score hoger dan bij andere verenigingen.

“Het enthousiasme bij de vereniging is de laatste jaren gestegen, en daaraan is het te wijten”, verteld Herman Rohling. “De herkenbaarheid heeft ook een positieve uitwerking, tijdens evenementen is de vereniging veel zichtbaar op straat. Het ledenaantal groeit fors, en we zijn verjongt. We zitten nu op 60 leden. En er zijn alweer aanmeldingen voor een nieuwe cursus”.

De EHBO opleiding beslaat elf lessen van gemiddeld tweeënhalf uur. Waarbij theorie en praktijk wordt afgewisseld. Meestal met ondersteuning van Harry Klunder. Hij zorgt voor koffie en thee en legt ook de benodigdheden klaar, zoals de reanimatiepoppen.

Bij het diploma hoort een pasje dat 2 jaar geldig is. Ieder jaar zijn er 7 avonden nodig voor de herhaling. Na het opnieuw slagen krijgt men weer een nieuw pasje. Nieuw is het onderdeel eerste hulp aan kinderen. Sinds 2016 leert men bij de EHBO ook het reanimeren van kinderen en baby’s bij eerste hulp.

Ook het herkennen van ziektebeelden bij kinderen wordt geleerd. Ziektebeelden zoals de bof, waterpokken en rode hond moet men kunnen herkennen. En kennis hebben van verschillende virussen. Medewerkers van dagverblijven en kleuterscholen moeten deze vaardigheden hebben.

Er was te weinig kundigheid om dit bij de eerste hulp te kunnen verlenen. En om de eerstelijns zorg van de professional te ontlasten is het verplicht gesteld door de overheid. Ongeveer zestig procent van de ongevallen vindt plaats om en rond het huis, de scholen en in sporthallen.

Belangstellenden kunnen zich weer aanmelden voor een nieuwe cursus via de EHBO Wildervank.

IMG_0280.JPG