Nieuws, Regio

Jiska met nieuwe collectebus op pad
voor Prins Bernhard Cultuurfonds



cultuurfonds 5.jpg

Jiska Sanders-van Soest gaat van 27 mei tot en met 2 juni 2018 voor het lokale Prins Bernhard Cultuurfonds met een nieuwe collectebus langs de deuren. ‘Ik ben erg benieuwd naar de reacties op deze bus. Voortaan kunnen mensen ook contactloos én met pin geven. Wie geen klein geld in huis heeft, kan nu toch ons orkest Harmonie’67 met een bijdrage ondersteunen.’

Meer dan 15.000 collectanten van verschillende goede doelen gaan in 50 verschillende gemeenten met de pincollectebus op pad. Veiligheid en anonimiteit van de gift staan centraal bij deze nieuwe vorm van collecteren.

Steeds meer mensen hebben geen of weinig contant geld in huis. Voor iedereen die toch wil geven, hebben 24 nationale goede doelen de handen ineengeslagen en bieden zij deze alternatieve betaalmethode. Voortaan kan zowel contactloos, met pin als met contant geld worden gedoneerd aan de deur. Het excuus ‘sorry, maar ik heb geen contant geld in huis’ behoort daardoor tot het verleden.

In uniform langs de deur
Jiska Sanders-van Soest collecteert al zo’n 15 jaar. ‘Eerst in de buurt van Nijmegen en nu in Groningen. Ik vind het een leuke combinatie van geld ophalen en het orkest onder de aandacht brengen. In regio Nijmegen ging ik altijd in het uniform langs de deur. Dat was herkenbaar voor de mensen, waardoor je de club of vereniging waarvoor je collecteert dichterbij brengt. Harmonie’67 heeft een eigen blouse. Die trek ik zeker aan als het lekker weer is tijdens het collecteren. En als het  koud is, pak ik de verenigingssweater uit de kast.’ Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in elke provincie een afdeling die lokale of regionale projecten ondersteunt. In Groningen is dat onder meer muziekvereniging Harmonie’67.

Cultuur in de lift
Naast een herkenbare outfit, hoopt Jiska dat een collectebus waar je kunt pinnen ook zorgt voor een hogere opbrengst. ‘De inkomsten uit contributie en concerten zijn niet voldoende om het orkest draaiende te houden. We zijn ook afhankelijk van de bijdrage van donateurs, zoals het Cultuurfonds Groningen. Gelukkig zit cultuur weer in de lift. Mensen hebben er weer geld voor over. De pinbus maakt geven nog gemakkelijker. Ook mensen die geen contant geld meer in huis hebben, kunnen we nu - zonder opdringerig te worden - vragen een donatie te doen. Dankzij de pinbus is er nu geen reden meer om niet te geven.’ 

Veilig en anoniem
Pinnen of contactloos betalen met de betaalpas of mobiele telefoon bij de nieuwe collectebus gaat hetzelfde als in de supermarkt. Het is dus net zo makkelijk en veilig. De nieuwe collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zijn de collectanten herkenbaar door hun speciale identificatiebewijs.

Als donateur kun je zelf het bedrag bepalen. Het goede doel krijgt geen gegevens van de gever. Je blijft anoniem, zult niet gebeld worden en zit nergens aan vast.

500 roulerende pinbussen
De nieuwe collectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en de 24 participerende goede doelen. De 500 pinbussen worden na elke collecteweek doorgegeven aan een volgend collecterend fonds. Zo blijven de kosten beperkt en worden de bussen zo breed mogelijk ingezet. ‘Niet alleen de collectanten zijn enthousiast,’ aldus de initiatiefnemers. ‘Ook de mensen bij wie we aan de deur komen reageren positief op de pinbus. Al zo’n 25% van de donaties is contactloos of via pin.’