Nieuws

Amateur Fotografen Vereniging Veendam 60 jaar!
Van de Clickjes en de Clackjes naar digitaal reflex



DSC02499.JPG

Zaterdag is onder grote belangstelling de 60-jarige jubileumexpositie van de AFV Veendam, ofwel de Fotoclub Veendam, in vanBeresteyn geopend. De fototentoonstelling heeft het motto “60 x Veendam” gekregen. Binnen dit kader hadden de 22 leden veel vrijheid om zijn of haar eigen invulling te maken. De expositie is de afsluiting van een reeks jubileumactiviteiten. De expositie was met geweldige medewerking van het cultuurcentrum opgezet. Penningmeester Gerrit Dopper vertelde over de historie van de jubilerende vereniging.

In maart dit jaar heeft de Fotoclub Veendam een jubileumlezing gehouden in het Veenkoloniaal Museum. De fotoclub had een van de betere Nederlandse fotografen te gast. De illustratieve fotografe Maartje Roos toonde op onderhoudende wijze haar werk. Voor de avond was veel belangstelling, ook van leden van naburige fotoclubs.

DSC02436.JPG

De Amateur Fotografen Vereniging Veendam is omstreeks maart 1958 opgericht door twee journalisten van het toenmalige regionale dagblad De Noord Ooster (waarvan de redactie in Wildervank was gehuisvest). De heren Hiskes en Prijt hadden gedacht dat het een leuk idee zou zijn om een fotoclub op te richten. Ze hadden het goed gedacht. Na een oproep in hun krant was in mei dat jaar de fotoclub een feit.

In deze periode was de fotografie voor veel mensen wat toegankelijker geworden. Er waren camera’s op de markt gekomen die makkelijker waren te bedienen. En meer mensen konden het zich veroorloven. Het was de tijd van het Kodak boxje, en de ‘clickjes’ en ‘clackjes’ van Afga. Het bood veel mensen de mogelijkheid om een nieuwe hobby te beginnen. Mensen kwamen bij elkaar thuis om ervaringen uit te wisselen, en zo kon er een clubje ontstaan.

IMG_0040.JPG

Het was niet eenvoudig om in de geschiedenis van de fotoclub te duiken. Er is bijna niets bewaard gebleven, behalve een oud kasboekje en een boekje met presentielijsten. In het kasboekje staat de zaalhuur in Veenlust van 5 gulden vermeld. En de oprichtingsvergadering. Ook vermeld waren de ballotagegelden van 1 gulden per persoon. Blijkbaar kon men niet zomaar lid worden.

IMG_0028.jpg

De bijeenkomsten vonden plaats in Veenlust, met een onderbreking bij de Speeltuinvereniging Ons Genoegen. Na Veenlust werden de clubavonden in de boerderij van Anne Zondag gehouden. Waar ook een donkere kamer was ingericht waar de clubleden gebruik van konden maken. Na de verhuizing van de familie Zondag hebben de clubavonden enkele jaren in Pand 49 plaatsgevonden. Van daaruit vond men een thuisbasis in de zaal van Wijkcentrum Dukdalf, thans Dukdalf 2.0.

DSC02638.JPG

Eind jaren 60, begin 70, werd het ‘bruggenproject’ opgestart dat grote invloed zou hebben op het indammen van de dempingwoede van veel Groninger gemeenten, zo ook in Veendam. Met het dempen van de kanalen wilden veel Groningse gemeenten de hoge onderhoudskosten uit de begrotingen schrappen. Dit beleid (door de provincie gedoogd) leidde er toe dat behalve het verdwijnen van de waterwegen (en aantasting van mooi landschap) ook veel fraaie ijzeren bruggen op de schroothoop terecht dreigden te komen.

DSC02475.JPG

Met het gevoel niets te kunnen doen tegen deze beleidsplannen had clublid (sinds 1965) en latere voorzitter Anne Zondag bedacht om die bedreigde situaties dan maar te fotograferen. Maar met het fotoproject werd bereikt dat er omstreeks 1975 een rem werd gezet op het dempen van de kanalen en sloop van mooie bruggen. De clubleden zelf hadden beoogt dit historisch erfgoed door middel van de fotografie toonbaar te houden en te delen met een breder publiek.

In de expositie zijn een aantal van deze zeer fraaie zwart-wit platen (letterlijk op grote aluminium platen gedrukt) te aanschouwen.

DSC02562.JPG

De expositie brengt oud en nieuw bij elkaar. Voor de jeugd van 6 t/m 16 jaar had de 60 jarige Fotoclub Veendam een fotowedstrijd georganiseerd onder het motto ‘Mijn Veendam!’. De foto’s zijn in Veendam gemaakt, of hebben betrekking op Veendam. Deelnemers moesten woonachtig zijn in Veendam, of er naar school gaan. De foto’s van de 10 inzenders hebben in de expositie een plaats gekregen. Het idee van de fotowedstrijd voor de jeugd heeft Anne Zondag ingebracht. Hij vond dat de deelnemers een goed fotografisch oog hebben.

DSC02590.JPG

Er waren prijzen te winnen van 20, 40 en van 60 euro. In de groep 6 t/m 11 jaar hebben Elin en Aniek de derde prijs behaald. De tweede prijs was voor Olav. Tygo heeft de eerste prijs in de wacht gesleept. Zijn broertje Jesper kreeg de aanmoedigingsprijs van 10 euro. In de groep van 12 t/m 16 jaar ging de derde prijs naar Fabiënne, de tweede prijs was voor Amber, en de eerste voor Emma. Julia en Kayleigh ontvingen eveneens de aanmoedigingsprijs.

ELIN_0.JPG

In die 60 jaar heeft zich in de fotografie een ware revolutie voorgedaan. Van analoog naar digitaal. Foto’s werden in de donkere kamer afgedrukt, en men deed ook al aan bewerking. Maar de mogelijkheden van nu moesten nog ontwikkeld en waren nog in het donker gehuld. Bijna iedereen fotografeert tegenwoordig. Soms met een spiegelreflex of ander fototoestel. En steeds meer met de smartphone camera, waarvan de kwaliteit steeds beter is geworden.

DSC02629.JPG

Niet veranderd is het geven van verdieping en creatieve invulling aan de foto’s. Bij de Fotoclub Veendam kan het fotograferen verder worden verdiept om nog meer uit de foto’s te halen. Tijdens de clubavonden worden elkaars foto's besproken en gekeken of er nog verbeterpunten zijn. Scherpte, vlakverdeling en de sfeer in de foto's komen aan de orde. De fotoclub kent ook de zogenaamde ‘huiskameravonden’ voor leden die graag meer willen weten over techniek, instellingen van de camera en zo al meer.

Het 60-jarig jubileumexpositie in vanBeresteyn is van 21 mei t/m 30 juni te bezichtigen.


 
Fotoalbum: