Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatieraad Veendam

Door Eindredactie op zondag, 1 juli, 2018 - 06:00

DSC04907.jpg

Tekst Hans van Noort

Je hoort het met regelmaat en ook de kranten schrijven er over. We leven in een participatie maatschappij. Maar wat houdt dat in? Eerst maar even duidelijkheid creëren.

Participatie is volgens de Van Dale: deelneming aan (delen van) het maatschappelijk leven. Participatiesamenleving is een samenleving waarin de burger voor zijn welzijn niet afhankelijk is van de overheid, maar gestimuleerd wordt daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat een aantal, voornamelijk de zwakkere medemens, hiermee én hierdoor in de problemen komt, spreekt voor zich. Niet iedereen is bij machte om die verantwoordelijkheid zelf te nemen! De participatieraad (P-raad) is, we citeren: “Een adviesorgaan dat gevraagd en ongevraagd de gemeente Veendam adviseert over alle aangelegenheden van beleidsvoorbereiding en beleidsuitwerking die betrekking hebben op de WMO, WWB en andere wetten (IOAZ, Wlz en Zvw), die participatie in de samenleving beogen en van invloed zijn op de positie van de burgers en cliënten van de gemeente Veendam. De afkortingen staan voor:   

  • WMO  wet maatschappelijke ondersteuning;
  • WWB  wet werk en bijstand;
  • IOAZ   inkomen ouderen en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte zelfstandige,
  • Wlz     wet langdurige zorg;
  • Zvw    zorgverzekeringswet.

We zijn in gesprek met Jaap de Wit. Hij is al verschillende jaren secretaris van de P-raad.

DSC04906.jpg

Samenstelling/werkwijze
“De P-raad komt voort uit een fusie van de WMO-raad, de seniorenraad en de sociale raad. De P-raad bestaat sinds een aantal jaren,” vertelt De Wit. Als secretaris en voorzitter was hij ook actief in de WMO-raad. Na zijn pensionering, hij had een ondersteunende functie bij de politie, stort hij zich in dit (vrijwilligers)werk. Vaak komt alles op dezelfde personen aan, vandaar dat de Participatieraad werkgroepen in het leven heeft geroepen zoals: Zorg & Welzijn; Werk & inkomen; Jeugd & Gezin en Overkoepelende thema’s. Onder deze laatste vallen thema’s als voorlichting, communicatie en begroting. In de werkgroepen zitten mensen die expertise hebben op het betreffende deelgebied. De werkgroepen bereiden het advies voor. Daarna wordt het plenair besproken en vervolgens gaat het advies naar het College van Burgemeester & Wethouders. Overigens het advies schrijft de werkgroep zelf. Mocht het anders zijn, dan springt de secretaris of andere leden bij. “De nieuwe structuur werkt naar behoren,” aldus Jaap.

De afgelopen maanden heeft de P-raad een metamorfose ondergaan. Een aantal oudgedienden is om verschillende redenen opgestapt en nieuwe mensen hebben hun plaats ingenomen. Momenteel hebben zitting in de P-raad:

  • Esther Dijkstra - voorzitter
  • Peter Hemrica - vicevoorzitter
  • Jaap de Wit - secretaris

Zij vormen het dagelijks bestuur (DB).

En verder de leden:

  • Ate Faber
  • Jan Jacob Kuiper
  • Roelof Kroeze
  • Ingrid Cosse
  • Bram Hulzebos
  • Basz de Jonge en
  • Bert Hoogeboom.

Er zijn overigens nog een aantal vacatures! Raadpleeg hiervoor de site van de gemeente. De leden worden voor 4 jaar benoemd en de termijn loopt gelijk aan de verkiezingen van de gemeenteraad. De leden zitten op persoonlijke titel in de P-raad. Maandelijks vergadert de P-raad veelal op het gemeentehuis. Deze vergaderingen zijn openbaar. “Een heel enkele keer volgt iemand ons vanaf de publieke tribune,” merkt Jaap de Wit op. Die openbaarheid uit zich ook in de notulen die je gewoon op de site van de gemeente vindt!

DSC04911.jpg

Aan de orde
Eén maal in de drie maanden is er informeel overleg met de wethouder. Dat is Ans Grimbergen die WMO en Welzijnsbeleid in haar portefeuille heeft. Het overleg met de beleidsambtenaren vindt frequenter plaats. Het gaat dan bijvoorbeeld over zaken als: mantelzorg, bewindvoering, schuldhulpverlening, openbaar vervoer, jeugdzorg, wijkgericht werken, armoedepact, verwendag minima, laaggeletterdheid en huishoudelijke hulp. Van een aantal van deze onderwerpen is een “officieel” advies richting het college gegaan.

Ja en dan? Wat het college met het advies doet is aan het college. Soms neemt het college het advies over en wordt het meegenomen in het nieuw te bepalen beleid. Andere keren heeft het college een andere visie, waarbij het wel zo is dat het afwijkende advies van de P-raad altijd moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad, zijnde het orgaan dat uiteindelijk beslist. De leden van de P-raad hebben hun voelsprieten in de maatschappij, om precies te zijn in de verschillende buurten en wijken van Veendam/Wildervank en in verschillende sociale organisaties. Ze worden dagelijks geconfronteerd met wat er leeft, vandaar een gedegen advies. Soms komt vanuit de landelijke koepel of het provinciaal overleg een seintje om e.e.a. aan de orde te stellen. Het gaat altijd om het totale beleid, nooit is het individueel gericht!

DSC04914.jpg

WMO

De gemeente heeft ten aanzien van de burger een aantal taken/verplichtingen. Dat zijn:

  • leefbaarheid en sociale samenhang bevorderen;
  • mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen;
  • het bevorderen van mensen met een beperking of psychische problemen om
  • deel te nemen aan de samenleving;
  • maatschappelijke opvang aanbieden;
  • openbare geestelijke gezondheidszorg aanbieden;
  • informatie, advies en cliëntondersteuning geven;
  • verslavingsbeleid bevorderen;
  • jeugdigen met problemen preventief ondersteunen.

De taken zijn in een breed perspectief geschreven. Je kunt er alle kanten mee op en uit. Daarom is het zo goed dat er een P-raad is, die het college adviseert. Momenteel heeft de P-raad meer aandacht voor de jeugd. “Lang hebben we niet genoeg aandacht voor de jeugd gehad. Gelukkig ziet de werkgroep Jeugd & Gezin het nut hiervan in,” memoreert Jaap met enige trots in zijn stem.

DSC04916.jpg

Kennis/budget
De leden van de P-raad hebben vanuit hun achtergrond kennis van zaken. Om up-to-date te blijven volgen de leden bij- en nascholingscursussen over verschillende sociale onderwerpen. Die cursussen worden ergens in het land gegeven en worden vanuit het jaarlijkse budget betaald. Uiteraard worden ook de reis- en eventuele verblijfskosten vergoed. Op deze manier kan de P-raad met zijn werkgroepen een actueel en eigentijds advies verstrekken aan de beleidsambtenaren en het college. Een goede zaak dat men opkomt voor de zwakkeren in onze samenleving. Zij mogen niet buiten de boot vallen!

Meer informatie: