Nieuws

Gastvrij onthaal voor Canadese uitwisselingsstudenten



P1370795.JPG

In de meivakantie zijn 25 Canadese uitwisselingsstudenten van de KLO Middelschool uit Kelowna in Veendam gearriveerd. Ze logeren 2 weken bij  vmbo-, mavo-, havo- en vwo-leerlingen van scholengemeenschap Winkler Prins. De groep speelde een actieve rol tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Hiermee namen ze het stokje over van de oud-strijders uit WOII, voor wie de reis naar Veendam te zwaar is geworden.

Zustersteden Veendam en Kelowna (Canada) onderhouden sinds WOII warme banden. Elk jaar werden Canadese oud-strijders uitgenodigd om de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in de Parkstad mee te maken. Vanwege de hoge leeftijd van de oud-strijders werd er enkele jaren geleden een nieuwe invulling gezocht voor de band tussen Veendam en Kewlona. Die werd gevonden in de jeugd van beide plaatsen.

Leerlingen van Winkler Prins ontvingen in 2015 voor het eerst 20 leerlingen van de KLO MIddle School uit Kelowna. Een gezamenlijke bijdrage aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag maakten onderdeel uit van het programma, evenals sportieve, eductaieve en culturele activiteiten. Het jaar erop bezochten de leerlingen van Winkler Prins ‘hun’ uitwisselingsstudenten in Kelowna. Beide scholen waren enthousiast over de uitwisseling en zo kwam het dat vorige week een tweede groep Canadezen gastvrij door Winkler Prins én burgemeester Swierstra van Veendam werd verwelkomd.

“Het is een zeer intensief uitwisselingsprogramma,”  vertelt coördinator Henk Wieger Walburg. “Om er voor in aanmerking te komen, moeten onze leerlingen een sollicitatiebrief schrijven met een uitgebreide motivatie. Vervolgens zijn er verschillende bijeenkomsten om een hechte groep te vormen en de leerlingen voor te bereiden op hun rol als gastheer en gastvrouw, maar ook op hun reis naar Canada in 2019. Het is hard werken, maar ze krijgen er veel plezier en een onvergetelijke ervaring voor terug.”