'Hoop doet leven' voor Wildervank (zon)

IMG_9569.JPG

Door Jacob Kuipers

Veendam 1894 (zon) heeft op het hoofdveld van SC Veendam de derby tegen Wildervank (zon) met 2-1 gewonnen. En Veendam-speler Angelo Cijntje was de man van de wedstrijd. Cijntje scoorde twee keer. Spits Marnix Kolder was afwezig wegens ziekte van zijn vader.

De geelzwarten van de winnende trainer Jouad Boufarra staan op 4e plaats in de derde klasse. En ze hebben 36 punten. Maar een ander verhaal wordt het voor Wildervank (zon). De ploeg van oefenmeester Harm Hovenkamp bivakkeert in 'zwaar weer'. Door deze nederlaag staan ze op 11e plaats met 25 punten. En daaronder bivakkeren Siddeburen, SVZ en Actief. Allen hebben respectievelijk 25, 22 en 13 punten. Actief hoef je niet meer mee te rekenen want zij liggen al 'mijlenver' achter en zijn zo goed als zeker gedegradeerd. Maar als Wildervank zo door gaat en steeds maar punten verliest dan komt de vierde klas echt in zicht. En dan is 'leiden in last'. Dan zijn er dus echt problemen. Maar zover is het dus nog niet, maar 'hoop doet leven' bij de voetbalvereniging Wildervank.

Wildervank-oefenmeester Harm Hovenkamp had waarschijnlijk zijn jongens voorafgaand aan de wedstrijd al gezegd om gelijk het initiatief te nemen. En dat deden de 'volgelingen' van Hovenkamp. Youry Vondeling verstuurde een diagonale pass op maatje Roy ter Veer. Maar Veendam-doelman Hindrik Snijders moest al zijn talenten ten toon spreiden om de inzet van Ter Veer te pareren. Veendam had in het eerste kwartier een optisch overwicht, zonder doelpogingen. Na 17 minuten spelen vond Wildervank dat het toch eens haast moest maken om een goal te scoren. Marcel Gelderloos vond Roy ter Veer en laatst genoemde kopte net naast het vijandelijk doel van Veendam.

Door de warmte mochten de spelers van scheidsrechter Van Veen even een slokje drinken. Na 33 minuten stonden Youry Vondeling Roy ter Veer aan de basis van een vloeiende en gevaarlijke aanval. Maar helaas, geen goal. In deze fase ging Angelo Cijntje van de rechterkant naar de linkerkant van het veld. Na 40 minuten spelen was het Cijntje die een voorzet losliet op maatje Kroon, hij nam de bal en één keer op de slof en het speeltuig ging hoog over de kooi van doelman Kostwinder van Wildervank. Daarna floot arbiter Van Veen voor de rust. Vervolgens begon Angelo Cijntje begon weer aan de rechterkant van het veld. En Wildevanker Ewout Wolf had een slap schotje in huis toen hij vanaf het middenveld even aanzette.

Maar dit alles zette natuurlijk 'geen zoden aan de dijk'. De derby sfeer was ver te zoeken in de stralende zon. Op dat moment veel open spel, zonder dat er voor beide ploegen wat te behalen viel. Na 55 minuten weer een drinkpauze voor beide teams. Wildervank begon slecht na de drinkpauze. Johnny Niemeijer van Veendam kreeg vrij spel, maar kon niet tot scoren komen omdat de verdedigers van Wildervank op tijd, orde op zaken kon stellen. De wedstrijd kenmerkt door veel open spel. Maar in de 67ste minuut was het 'spielmacher' Paul Tuntelder, die zijn vrije trap tot een doelpunt zag promoveren: 0-1. En drie minuten later was het Angelo Cijntje die voor 1-1 zorgde.

In de 78ste minuut was het weer raak. Cijntje werd aangespeeld en de drukte en draaide langs twee Wildervank-spelers en haalde verschrikkelijk uit: 2-1 voor Veendam 1894. Wildervank drong nog wel aan op een goed resultaat, maar het 'heilig vuur' ontbrak. En oefenmeester Jouad Boufarra van Veendam 1894 leefde langs de lijn goed mee, want zijn ploeg hield de drie punten in eigen huis.