Overslaan en naar de inhoud gaan

Een mooie circustraditie, aangepast aan deze tijd

Door Henk Drenth op dinsdag, 1 mei, 2018 - 22:57

IMG_0511.jpg

In Borgerswold staat nog tot en met 6 mei het circusdorp van de familie Renz. Dit circus is ooit ontstaan uit het grote 'moedercircus' Renz. Een echte cicusfamilie met twee rondreizende circustenten uit Berlijn.

Het in 1842 opgerichte, grootste circus van Nederland heeft een grotendeels vernieuwd programma met voorstellingen die het hooggeëerd publiek in vervoering brengt. De circusacts bieden veel waar voor het weinige geld. De clownerie, illusies en vele dierenacts, waaronder Siberische steppenkamelen, honden en vele paarden wordt prachtig uitgevoerd.

IMG_0116.JPG

Een van de highlichts speelt zich in de hoogte af, hangend aan de touwen tijdens het trapezewerk met grote precisie. Loredana van vijf wil hetzelfde doen als wat haar mamma Laila doet, die al op haar haar vierde ermee was begonnen. Loredana is de achtste generatie in het circus en is al slangenmeisje.

Laila is de dochter van directeur Bernhard Renz. Normaal doet zij de trapeze, maar na haar zwangerschap doet ze het als spreekstalmeester nog even rustig aan. En heeft haar jongere zus de rol van de trapeze op zich genomen. Van angstvrees leek geen sprake te zijn.

IMG_0381.JPG

“De laatste jaren reizen wij voornamelijk door Nederland”, verteld Laila. “De mensen zijn vriendelijk en veel meer open. We merken dat het circus weer meer aantrekt. De ouders nemen vaker kinderen mee naar het circus. In plaats van dat ze steeds maar op de smartphone of tablet kijken. Hier wordt een liveshow gegeven. En we hebben een groot spectaculair circusprogramma”.

IMG_0315.jpg

“We hebben een mooie circustraditie, maar aangepast aan deze tijd. Ook de muziek is anders dan vroeger, en er zijn heel mooie lichteffecten. Het is een grote show zoals op de televisie te zien is, maar dan live en ook nog voor weinig geld. Circus is ook cultuur en het is natuur. Bezoekers kunnen op het buitenterrein ook gewoon naar de dieren kijken. We hebben pony’s, lama’s, en ook voor onze eigen kinderen is dat leuk. Net als wij vroeger groeien ze met de dieren op. Als de dieren niet meer mee kunnen doen blijven ze bij ons. We hebben een oude kameel van 35 jaar die niets meer kan, en een paar oude pony’s. Heel bijzonder is het feit dat er onlangs weer veel dieren zijn geboren, die natuurlijk ook te bezichtigen zijn.”

IMG_0255.JPG

Ondanks het feit dat wilde dieren in Nederland niet meer mogen optreden in circussen is circus Renz er toch in geslaagd een spectaculair programma neer te zetten. Laila Renz, “we zijn een internationaal gezelschap, met mensen erbij uit Nederland, Frankrijk, Roemenië en Duitsland. We leiden elkaar ook zelf op".

Tijdens de slotact kwam ook de achtste generatie vol enthousiasme de piste op. Ze gingen bij de voorste rijen kinderen langs voor de high five. De high five staat voor triomf, daar zit een mooie symboliek in.   

Op het evenemententerrein in Borgerswold is nog tot en met 6 mei in Veendam de betoverende wereld van het circus mee te beleven.

IMG_0536.JPG