Nieuws

Manege Lipizza heeft veel variatie te bieden



_MG_7667.jpg
Pieter Prins

Sinds september 2009 staat Pieter Prins aan het roer van Manege Lipizza (Fauna 4-6). Toen Pieter de manege overnam, was het een stichting. In maart 2010 werd dit een VOF. Vanaf toen is er veel veranderd. Er kwamen openingstijden, de stallen werden verbouwd en er kwamen gediplomeerde mensen die les kunnen geven. 'Mijn 2 broers runnen manege Biessum in Delfzijl. Dat is een mooie bijkomstigheid want we kunnen overleggen en ideeën over de gang van zaken uitwisselen'.

_MG_7633.jpg

Pieter is groot gebracht in de paardenwereld. De opa van Pieter is ooit met de manege in Veendam begonnen en daarom wilde hij dolgraag deze manege overnemen. Opa Prins is enkele jaren geleden overleden. 'Mijn opa heette ook Pieter Prins. Dit zorgt wel eens voor verwarring als ik de telefoon aan neem. “Pieter Prins? Die man is toch veel te oud om nog een manege te runnen?” Dan moet ik uitleggen dat ik zijn kleinzoon ben'.

_MG_7560.jpg

Voor het eerst is er dit jaar op de manege de regionale Special Olympics gehouden. Een toernooi dat wordt georganiseerd voor mensen met een beperking. Voorheen werd dit in Groningen gehouden.

_MG_7568.jpg

Waar Pieter heel trots op is, is dat paarden van zijn manege samen met de paarden van Hippische Centrum Muiderberg, Stal Jacobs uit Nijkerk en Manege Voorschoten in 2017 mee hebben gedaan in een film die op 28 juni a.s. uitkomt, genaamd: Redbad. Een film die zich in de middeleeuwen afspeelt.

_MG_7585.jpg

'Via Facebook werden figuranten gevraagd voor deze film en daar zijn we op in gegaan. Onze paarden maar ook wij zelf, mochten figureren. In ongeveer 40 draaidagen hebben we veel mee gemaakt en zijn we op veel verschillende plekken geweest.' De opnames waren in Friesland, Eindhoven, België en Frankrijk. 'Het waren intensieve dagen maar een avontuur om nooit te vergeten.'

_MG_7615.jpg

Over de lessen op de manege kan Pieter zich een gebeurtenis herinneren waarover op verjaardagen nog weleens wordt verteld. 'Een jong meisje galoppeerde in de les altijd met haar handen op het zadel. Handen los riep ik altijd tegen haar. Op een mooie dag hadden we een buitenles. In die les is er iets gebeurd waarbij de paarden schrokken en op hol waren geslagen. Paarden komen altijd terug naar de manege als er iets aan hand is. Velen die op de paarden reden, waren gevallen maar dit meisje niet. Ik vroeg waarom zij niet was gevallen. “Ik had mijn handen op het zadel” zei ze!

_MG_7543.jpg

Net als vele andere ondernemers is Pieter aangesloten bij Stichting Participatie Borgerswold. 'Ik ben heel blij met dit initiatief. Samen helpen we elkaar en bereiken we veel door een goede samenwerking. Erik Nijkamp (eigenaar Borgerswoldhoeve) wordt bijvoorbeeld gebeld om een arrangement voor een groep samen te stellen. Hier kan dan een bezoek aan de manege in worden mee genomen'.

_MG_7607.jpg

Voor de komende tijd staan er enkele verbouwingen op het programma en manege Lipizza verzorgt de paardentram op Hemelvaartsdag. Pieter en zijn team dragen bij aan meer activiteiten in het mooie natuur- en recreatiegebied Borgerswold.