Nieuws

Ouderenregeling Avebe strijdig met regeringsplanneOuderenregeling Avebe strijdig met regeringsplannen

veendam - Zetmeelconcern Avebe heeft het deze week uitgelekte reorganisatieplan bewust uit de publiciteit proberen te houden uit vrees voor politieke weerstand uit de Tweede Kamer. Cruciaal is een vervroegde vertrekregeling voor 56-plussers, waarvoor de concerntop groen licht zou hebben gekregen van het kabinet. Dat is pikant gezien de regeringsplannen voor afschaffing van vut en pre-pensioen.

Volgens bronnen rond het zetmeelconcern, heeft de Avebe-top al twee weken geleden een akkoord gesloten met de bonden over de verdere afwikkeling van de reorganisatie die een paar jaar geleden in gang is gezet. Afgesproken is dat de 324 banen die daarbij nog moeten verdwijnen, vrijwel volledig worden geschrapt door het vervroegd vertrek van werknemers die op 1 januari 2005 56 jaar of ouder zijn.

Normaal gesproken zou zo'n akkoord reden voor een persconferentie zijn geweest, maar in dit geval hebben de partijen de zaak stil gehouden om geen slapende honden wakker te maken in de Tweede Kamer. Het concern zou de afgelopen tijd intensief hebben gelobbyd in Den Haag om het plan langs het kabinet te krijgen.

Deze week lekten de plannen uit, toen het zetmeelconcern ze voorlegde aan oudere werknemers die ervoor in aanmerking komen. Volgens een brief die daarbij is uitgedeeld, krijgt deze groep van enkele honderden 56-plussers collectief ontslag. Vervolgens vult het bedrijf hun WW-uitkering tot de pensioengerechtigde leeftijd aan tot 80 procent van het laatstgenoten loon. Ook betaalt Avebe 50 procent van de ziektekosten door..