Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtpaar Feiken-Bos 60 jaar getrouwd

Door Eindredactie op vrijdag, 9 maart, 2018 - 07:59

_MG_0021.JPG

Tekst en foto's Bert Woltjes

Donderdag was het echtpaar Feiken-Bos 60 jaar getrouwd. Dit heugelijk feit werd gevierd in Zorgcentrum Breehorn te Veendam. Rond de klok van 11.00 uur kwam burgemeester Sipke Swierstra van Veendam op bezoek met een grote bos bloemen. De 3 kinderen van het echtpaar, 2 zonen en een dochter, waren inmiddels ook gearriveerd en serveerden koffie met gebak en had de post een brief van de Koning met de gelukwensen afgeleverd.

Hendrik Feiken (86) is geboren in Wildervank waar zijn vader het Café Badzicht aan het Westerdiep/Sportterreinstraat bestierde. Het beruchte café kent een rijke historie met vele namen en wijzigingen van eigenaars en bestaat nog steeds. Dhr. Feiken had 8 broers en zussen. Toen hij een jaar of 14/15 was ging hij aan het werk bij de Firma Koster in Wildervank, een zaak met de verkoop van kachels en gasflessen. Enige jaren later had hij zijn badmeesters diploma gehaald. 

Mevr. Feiken-Bos (85) is geboren in Beilen ook in een gezin met 9 kinderen. Daar heeft ze in een schoenenwinkel gewerkt in werkte ze in de bediening. Enige tijd later kwam ze te werken in het openlucht zwembad van Beilen, waar Hendrik Feiken inmiddels ook werkte als badmeester en zo leerde men elkaar kennen. Hendrik woonde toen nog steeds in Wildervank en ging s `morgens om 0.6.00 uur op de brommer met lange leren jas aan naar zijn werk, om s `avonds rond 22.00 uur weer thuis te komen. Dit werk heeft men een seizoen kunnen doen.

_MG_0015.JPG

Inmiddels was het 1972 geworden en besloot men in Wildervank aan de Nijverheidsstraat een winkel in verwarming te beginnen, ook kon je hier je gasflessen voor het koken of op de camping omruilen. De zaak werd in 1998 overgenomen door zoon Bert, die de onderneming nog enige jaren voortzette. Het echtpaar verhuisde toen naar de bovenwoningen aan de Promenade in Veendam.

Toen de gezondheid van moeder Roelie minder werd is men weer verhuist naar Zorgcentrum Westerhave in Wildervank. Inmiddels woont men al weer 2 en een half jaar in Breehorn (Meander)

Begin jaren 80 werd door o.a. Hendrik Feiken Gemeentebelangen opgericht en zorgde hij er met een aantal andere leden van de partij er voor dat Wildervank weer in het telefoonboek kwam, waaruit het was verdwenen toen Wildervank bij de gemeente Veendam werd ingelijfd. Wat heel wat weerstand opleverde bij de veelal rasechte Wildervankers.

Verder zat dhr. Feiken nog in het bestuur van THOR (Tot Heil Onze Ribbenkast) en organiseerde hij de bij veel Wildervankers bekende waterpolotoernooien, meestal zo rond Vaderdag. Het hele voorterrein van het openluchtzwembad van Wildervank stond dan vol met tenten van alle zwemmers uit vooral Duitsland en Denemarken,

_MG_0013.JPG

Maar ook kwamen er poloërs uit b.v. Rusland en zelfs Amerika en uiteraard stonden de omliggende straten vol met geparkeerde bussen en auto`s uit het buitenland. Het 2 daagse toernooi was op een gegeven moment het grootste van West-Europa. Dhr. Feiken was zelf ook lid van THOR en deed hij verder aan wielrennen, kortom een sportman in hart en nieren dus.

Verder zat dhr. Feiken nog in het bestuur van de winkeliersvereniging in Wildervank, waar hij o.a. verlotingen organiseerde.

En moeder Roelie Feiken bestierde al die tijd de winkel en zorgde voor de kinderen. De drie kinderen waren belangrijk voor het echtpaar en zijn ondanks de drukke werkzaamheden van vader en moeder nooit iets te kort gekomen. Als er b.v. gezwommen moest worden (het hele gezin zwom bij THOR) en het was net vakantietijd dan ging men een dag later op vakantie en/of men kwam b.v. drie dagen eerder terug. Kortom men nam alle tijd voor de kinderen.

Het echtpaar Feiken heeft 4 kleinkinderen.

Op de vraag nu men in de Breehorn in Veendam woont of hij ook een Veendammer is geworden antwoordde hij: Ik ben en blief ai`n Wildervanker en ik logeer hier alleen maar. Het feest werd gevierd in huiselijke kring.  

Cafe Badzicht.jpg

Foto uit de jaren 50, gemaakt in café Badzicht te Wildervank waar Hendrik Feiken geboren is. Achter de tap staat Koert Feiken (de vader van). Wie de andere twee zijn is niet bekend, in ieder geval op de foto staat ook de vader van Bert Woltjes en dat is Fokko Woltjes (links met bril). Helemaal voor aan, het kleine kereltje met pet, is de grootvader van Bert, opa Hendrik Westerbaan. Ze stonden bekend als “kroeglopers” en lusten allemaal wel een jenevertje en hielden van klaverjassen. Het kwam geregeld voor in die jaren dat ze hele zondagochtenden in de kroeg zaten.