Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijlpalen bij kegelclub HKC Concordia

Door Henk Drenth op woensdag, 7 maart, 2018 - 12:00

IMG_0029.jpg

HKC Concordia viert dit jaar zijn 111 jarig bestaan. In 1907 is de Heren Kegel Club te Oude Pekela in Hotel Dijkinga opgericht. Het voormalige hotel werd in 1979 door brand geheel verwoest. En daarmee zijn ook alle papieren van de kegelclub verloren gegaan. De club verhuisde naar de Veenput in Veenlust te Veendam, waar het jarenlang gevestigd is geweest. Na sluiting van de Veenpoort aan de Lloydsweg vond de club in Hotel Hulsebos in Zuidbroek een ideaal onderkomen.

De kegelruimte in Hotel Hulzebos is volledig apart en intiem. De kegelclub telt 14 actieve leden, en een erelid. Twaalf leden hebben hun eigen kegelbal. Drie leden gooien met een clubbal die ze samen delen, omdat deze zo goed bevalt. Dat betekend wel zo inplannen dat niet twee mensen tegelijk met dezelfde bal aan de beurt komen. Het ledenaantal is al die jaren constant gebleven, passend bij twee kegelbanen. Wekelijks wordt op de maandagavond gekegeld.

IMG_0036.jpg

“We zitten inmiddels twee jaar bij Hulzebos”, verteld Carel Kral. Traditiegetrouw werd honderd en negen jaar altijd op de dinsdag gekegeld. Na de sluiting van de kegelbanen in de Veenpoort kon dat niet langer. Een korte periode is in Huize Bareveld gekegeld. Bij Hulzebos bleek het mogelijk om elke maandagavond te kunnen kegelen. Maar daarbij ook nog in een geheel aparte ruimte waar het ook wat rumoeriger kan zijn zonder te storen. ”We hebben vreselijk veel lol met elkaar”.

IMG_0025.JPG

“Achtendertig jaar geleden kwam ik op mijn 32e bij de kegelclub. Dat was nog in bij de Veenput in Veenlust. Met zes banen naast elkaar met een tussenwand, het was schitterend. De kegelaars aan de andere kant kon je niet verstaan. Op een avond speelden er drie clubs, die ook nog steeds bestaan. Wij hadden er twee banen. Het was een beetje de bobo club van Pekela. Er was een zware selectie voor wie er wel bij mocht. Dat ging buiten mij om. Die tijd is al lang voorbij. We zijn een sociale vereniging. We proberen hier elke week te zijn”.

Het jongste lid is 40 en de oudste 81 jaar. “De charme van het kegelen is dat je het tot op hoge leeftijd kunt doen. Vorige week gooide hier tijdens een toernooitje een man, Jan Schrage van 86 jaar, negen negens en een acht. Hij gooit beter dan iemand van 25”.

IMG_0017.JPG

Het jubileum is op zich al een mijlpaal, maar daar komt nog bij dat Carel Kral 25 jaar voorzitter is van de club. Zijn jongste broer Ruud is secretaris, en dit jaar dertig jaar lid van de club. Voor jubilaris Jack Steinfelder is het met vijf jaar lid zijn eerste lustrum. Alle drie zijn in het zonnetje gezet, traditiegetrouw toegezongen en op hen geproost.

Tijdens het 100 jarig bestaan van HKC Concordia in 2007 werd maar liefst een bedrag van 10.000 euro geschonken aan de beide palliatieve stichtingen van Veendam en Winschoten. Carel Kral: ”Wij zijn de enige Nederlandse kegelclub die geld hebben geschonken voor een goed doel”. Voor een clubje met 15 leden was dat uniek. Voor de bestuurders van de beide stichtingen, en ook voor Kral zelf, was de overhandiging van de cheques een zeer emotioneel gebeuren.

IMG_0033.JPG
Ook even proberen met zo'n grote knikker, valt nog niet mee.