Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaatsplezier bij IJsvereniging De Tonckel

Door Henk Drenth op zaterdag, 3 maart, 2018 - 13:18

IMG_0046.jpg

Eindelijk weer een jaar dat er geschaatst kan worden op de ijsbaan van de IJsvereniging De Tonckel in Zuidwending. Een tiental jaren geleden is in het gebied van De stormvogels de ijsbaan van 370 meter aangelegd. “Dankzij heel veel vrijwilligers uit de dorpen Ommelanderwijk, Zuidwending en Nummero 13 is met vereende krachten een deel van de bosaanplant gerooid”, verteld voorzitter Henk Pietersen. “Vanuit Smilde zijn vrachtwagens vol leem aangevoerd voor het aanleggen van een waterdichte bodem van 40 centimeter dik”.

“Voor een passende naam hadden we een prijsvraag uitgeschreven. Hilbrand Vegter verdiept zich een beetje in de historie en hij had ontdekt dat in het verleden in de buurt van De Wigge het veenriviertje De Tonckel heeft gestroomd. Met algemene stemmen is dat de naam geworden van de nieuwe ijsvereniging. En daaruit voortvloeiend kreeg ook de dorpskrant de naam Het Tonckeltje”.

IMG_0022.JPG

Tijdens de vorstperiode was met man en macht de ijsbaan geprepareerd. Zodra het vorstig wordt begint het bij de 6 bestuursleden te kriebelen. Ze zijn allen heel enthousiast, maar vooral bestuurslid Reint Jan Vegter is vanwege zijn passie voor het schaatsen een beetje de aanjager. Donderdag kon dan eindelijk de baan open, zij het dan eerst voor de helft. Ongeveer 60 schaatsliefhebbers hebben ervan genoten, en met ’s avonds 20 mensen. Vrijdag kon over de gehele baan worden geschaatst. Het bestuur hoopt op zaterdag ook de baan nog open te kunnen hebben met veel bezoekers.

In het midden van de baan is een leuke ijsvloer voor ijshockey beschikbaar.

IMG_0090.jpg