Nieuws, Regio

Documentaire van theaterreeks heringedeeldGR
te zien op PodiumTV



Still 6 PSV.png

Op woensdag 7 maart 2018 zendt PodiumTV de laatste in een reeks van acht gloednieuwe documentaires uit van Beno Hofman. De reeks ‘heringedeeldGR’ heeft als onderwerp de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen. De documentaires maken bovendien onderdeel uit van de theatervoorstelling heringedeeldGR die in de hele provincie te zien is.

De komende jaren worden de meeste gemeenten in de provincie Groningen heringedeeld. Het aantal wordt teruggebracht van ruim twintig gemeenten tot minder dan tien. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de Stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) was het aanleiding om de documentairereeks heringedeeldGR te maken voor PodiumTV.

Still 3 PSV.png

En dat niet alleen: zeven van de acht documentaires, die elk als onderwerp een nieuwe fusiegemeente hebben, worden vertoond tijdens de gelijknamige theatervoorstelling van regisseur Maaike van den Hoek in de her in te delen gemeenten.  De lichtkomische theatervoorstelling gaat over de menselijke capaciteit om om te gaan met verandering in de werksfeer. Lies van de Wiel en Lotte Dunselman (winnares Columbina 2017) vertolken de rol van de gemeenteambtenaren Aaltje en Moniek, die een herindeling te verduren krijgen. Bas de Bruijn speelt de burgemeester. Overal waar de voorstelling speelt doen amateurspelers uit de regio mee.

Op 7 maart zendt PodiumTV de documentaire uit over Pekela, Stadskanaal en Veendam. Het is eigenlijk een verhaal van onbeantwoorde liefde. Stadskanaal wil wel fuseren, maar Veendam ziet er liever vanaf. En dat is voor Stadskanaal al de tweede keer dat een fusie op niks uitloopt; eerder was dat al het geval met de nieuwe gemeente Westerwolde. Landschappelijk gezien hoort Stadskanaal ook eerder bij Pekela en Veendam, alle drie maken zij onderdeel uit van de Veenkoloniën, waar ooit grote rijkdom werd vergaard met de afgraving van het veen. Ook andere sectoren kwamen tot bloei door die rijkdommen, zoals de strokarton industrie en de productie van aardappelzetmeel.

Still 5 PSV.png

De documentaire over de Pekela, Stadskanaal en Veendam is te zien op PodiumTV op woensdag 7 maart. Voor meer informatie over de documentaires, de voorstelling en andere activiteiten rondom heringedeeldGR, kijk op de website www.heringedeeldgr.nl De documentaires zijn te zien op PodiumTV Ziggo (kanaal 35), KabelNoord (19) en SKV  (Veendam 19).