Overslaan en naar de inhoud gaan

“Er weer toe doen,” met Humanitas Veendam/Pekela

Door Eindredactie op donderdag, 15 februari, 2018 - 06:00

_DSC6893.jpg 
Aly Augustijn Hilverts

Tekst Hans van Noort

Wat een prachtig motto: “Er weer toe doen.” Is dit een loze kreet of kan het je leven weer wat meer kleur geven? Binnen Humanitas Veendam/Pekela krijgt dit vorm door het zogenaamde maatjesproject. We gaan er uitgebreid op in. Humanitas is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de medemens. Maar liefst 27.000 vrijwilligers zetten zich landelijk op allerlei terrein in voor ongeveer 70.000 mensen met een hulpvraag. Je moet er niet aan denken dat dit weg zou vallen, 70.000 mensen die geholpen worden! De activiteiten van Humanitas worden in zes disciplines verdeeld. Het zijn: eenzaamheid, verlies, opvoeden, opgroeien, detentie en thuisadministratie. Dit keer diepen we eenzaamheid uit.

Hoe komen de hulpvragen bij Humanitas terecht?
De melding kan van een persoon zelf komen, die zich via internet inschrijft. Doch veelal komen de meldingen via anderen als huisarts, familie/kinderen/of juist de ouders of andere hulpverleners als verslavingszorg of een geestelijke gezondheidszorginstelling. De melding komt binnen via het secretariaat. Die selecteert en schakelt de coördinator van de desbetreffende discipline in. Dan komt Aly Augustijn Hilverts in beeld. Zij is coördinator van de discipline eenzaamheid, waaronder het maatjesproject valt. Sinds twee jaar zit ze bij Humanitas en nu een jaar als coördinator. Zij bekijkt welke vrijwilliger het beste naast de persoon past met de hulpvraag. Het is mooi als er een click is tussen hulpvrager en vrijwilliger. Dan wordt er een afspraak gearrangeerd waarbij heel duidelijk de grenzen worden aangegeven. Voor beide partijen is het contact vrijwillig, maar niet vrijblijvend! Ook wordt gemeld dat het project tijdelijk is, zodat ergens naartoe gewerkt kan worden. “Dat tijdelijke is in de praktijk tussen een half en een heel jaar,” geeft Aly aan.

Na zo’n eerste gesprek maken de hulpvrager en de vrijwilliger afspraken wat ze samen gaan ondernemen. Dat is heel verschillend, uiteraard afhankelijk van interesses, leeftijd en behoeften. Het varieert bijvoorbeeld van het samen boodschappen doen of shoppen tot het samen bezoeken van een museum of concert, maar kan net zo goed gewoon gezellig samen een wandeling maken of ergens samen een kopje koffie drinken zijn. Ook is een vrijwilliger aan de slag om samen met de hulpvrager te koken. Bij jongeren kan het zijn dat je samen bijvoorbeeld een voetbal-, schaats-, basketbal- of andere sportwedstrijd bezoekt. Het doel is het sociaal netwerk te vergroten en zelfstandig contacten te kunnen leggen/onderhouden. Het is beslist niet bedoeld om klusjes op te knappen! Criterium is dat de hulpvragers uiteindelijk weer zelf aan het levensstuur kunnen gaan zitten.

Binnen alle redelijkheid mogen de financiën geen probleem vormen. Aly: “Ik heb het meegemaakt dat iemand wel eens wat van zijn spullen verkoopt op marktplaats om van het opgeleverde geld iets leuks te kunnen doen.”
Belangrijk is dat je als vrijwilliger naast iemand gaat staan. Het gaat erom mensen uit een vicieuze cirkel te halen, waar ze zelf niet meer uitkomen. Je wordt een maatje of vriend(in) voor ze.
In de meeste gevallen is de tijdsinvestering 1 à 2 uur per week. “In die tijd kun je de ander weer een beetje vreugde in het leven (terug) geven!” Rond de feestdagen Kerst, Oud/Nieuwjaar is er altijd een piek. Dan komt er wel eens een uurtje of meer bij!

Nog even terug naar Aly Augustijn. Zij heeft samen met haar man een bedrijf gehad in De Kempen welke ze hebben verkocht. Nieuwe zakelijke uitdagingen dienen zich dan aan, maar ook de tijd van geven en iets anders dan geld terug ontvangen is aangebroken. Bij Compaen in de vacaturebank – vrijwilligers – gekeken en zo uiteindelijk bij Humanitas terecht gekomen.
Als coördinator van het maatjesproject zorgt zij dus voor de werving en aansturing van de vrijwilligers, de intakegesprekken van de hulpvragers en de koppeling tussen beide partijen. “We kunnen overigens best nog wel wat vrijwilligers gebruiken hoor, maar dat hoef je niet bij te zetten,” vertelt ze me in vertrouwen. “En vooral mannen hebben we nodig!” De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is ongeveer 45 jaar. De hulpvragers variëren in leeftijd.

IMG_0538_resize.JPG

Een nieuw initiatief
Helaas is er een wachtlijst, maar… dat maakt mensen ook creatief. “Zo zijn we gestart met een wandelclubje in Borgerswold. Om de week lopen we op woensdagmiddag een uurtje. We starten bij de Waterjuffer. Het gaat om de gezelligheid, de positiviteit, het respect voor elkaar en natuurlijk het plezier. Het is zeker niet bedoeld voor fanatieke wandelaars of mensen die wat gewicht willen kwijt raken, neen, het gaat om het sociale gebeuren. Voorwaarde is wel dat de deelnemer zelfredzaam is op alle vlakken. Het leuke is dat verschillende vrijwilligers én hulpvragers met elkaar aan de wandel en de praat gaan en op die manier lekker buiten zijn én hopelijk beide een beetje gelukkiger worden. Tot nu toe is iedereen enthousiast. Na afloop drinken we gezamenlijk even een kop koffie in de Waterjuffer, welke aangeboden wordt door Humanitas en sluiten we de middag met een positief gevoel af,” vertelt Aly Augustijn vol enthousiasme.

Humanitas is zuinig op de vrijwilligers. De vrijwilligers zijn prima verzekerd en er is een tegemoetkoming in de reiskosten. Ook doet Humanitas veel aan scholing/trainingen van zijn mensen. Dit kan door fysieke cursussen, maar ook wordt via de Humanitas Academie online uitgebreide ondersteuning aangeboden. Met regelmaat wordt geëvalueerd met coördinator en hulpverleners.
Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een verklaring van onberispelijk gedrag (VOG) afgegeven door het Ministerie van Veiligheid en Justitie kunnen overleggen. Niet meer dan logisch, toch?
Het vrijwilligerswerk is natuurlijk géén betaald werk, je krijgt er niets voor. Nou ja niets… je krijgt er heel veel voor terug namelijk, want je wordt er zelf gelukkig van om iets voor een ander te mogen doen en aan elkaar te mogen denken. Het is heel dankbaar werk!

Alleen versus eenzaam
Twee begrippen die zich in deze context best lastig laten definiëren/omschrijven. Door de digitalisering en de sociale media lijkt het misschien dat dit anno nu niet of minder voorkomt. Het tegendeel is waar. Juist fysieke sociale contacten zijn bepalend voor hoe je als mens tegenover mens staat. We mogen ons gelukkig prijzen met een organisatie als Humanitas met al zijn vrijwilligers.

Humanitas Veendam e.o. is er voor de gemeenten Veendam, Oude Pekela en Nieuwe Pekela.

Meer informatie: www.humanitas.nl/afdeling/veendam-pekela of 06.13874104.