Overslaan en naar de inhoud gaan

Transportweg 41 Veendam
Niels Bulder Tuin- en Parkmachines

Door Eindredactie op donderdag, 1 maart, 2018 - 06:00

_DSC7265.jpg

Tekst Hans van Noort

Moet de maaimachine nog een winterbeurtje hebben? En de bosmaaier, hangt die weer klaar voor gebruik? De kettingzaag, is de ketting geslepen? En vergeet de elektrische of motorheggenschaar niet. Eigenlijk moet het gazon met al dat mos nodig geverticuteerd worden en staat er nog een jerrycan Aspen (speciale benzine) in de schuur? Het tuinseizoen begint binnenkort weer, dus… Veendam is sinds 30 maart vorig jaar een bedrijf rijker. Een bedrijf voor Tuin- en Parkmachines. Niet alleen voor de verkoop van nieuwe machines, handgereedschap als schoppen, (blad)harken en schoffels etc. neen, ook voor het onderhoud van alle soorten machines voor groenonderhoud zijn hier welkom.
Waar moet je dan zijn? Transportweg 41 tegenover het benzinestation van TINQ bij Niels Bulder.

_DSC7602.jpg

Niels zit al meer dan 20 jaar in de tuin- en parkmachines. Als 12-jarig jochie helpt hij verderop in de straat als vakantie-hulpje. Dan naar de LTS in Veendam. Als 16-jarige gaat hij in deze branche aan het werk en bezoekt op Het Noorderpoort College de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) richting landbouw mechanisatie. Niels is een typisch voorbeeld van een jongen/man met gouden handen! En aan het geluid van de machine herkent hij het mankement.

_DSC7253.jpg

Nu dus een eigen bedrijf! Nou, is dat zo bijzonder, vraag je je misschien af? Eigenlijk niet, maar Niels heeft zich in die betrekkelijk korte tijd al wel bewezen. Er is moed voor nodig om een eigen bedrijf te starten. Je gaat een onzekere toekomst tegemoet en vraagt jezelf met regelmaat af hoe groot de kans van slagen is? Door omstandigheden in de markt maakt hij turbulente opstarttijd door. “Achteraf had het best wat rustiger gemogen,” bekent Niels met een enigszins tevreden blik in de ogen. Eind december van vorig jaar vindt een verhuizing plaats, van nr. 48b – op het terrein van TINQ gaat hij naar de overkant naar nr. 41. Hier is meer ruimte en heb ik wat meer plek in de werkplaats en zijn er voldoende mogelijkheden voor opslag en showroom. Bovendien wil hij met Jolanda zijn vrouw en de kinderen in de toekomst boven de zaak gaan wonen.

_DSC7254.jpg

Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Kernwaarden van Niels Bulder Park- en tuinmachine bedrijf zijn: services, kwaliteit, klantvriendelijkheid, advies en vakkennis.
Niels maakt er nog wel een kanttekening bij. “Een goed en eerlijk advies staat bij mij hoger in het vaandel dan de verkoop van een machine!” Hij geeft een voorbeeld. “Iemand wil een robotgrasmaaier aanschaffen omdat het grasmaaien hem te veel wordt. Dan ga ik eerst bij de klant kijken of de mogelijkheden er ook zijn voor een robotmaaier. Misschien moet de tuin wel een beetje aangepast worden – borders verleggen of iets degelijks. Blijkt dat het kan, dan kijken we welke robot er het beste voor deze tuin geschikt is. Komt het tot een koop, dan leg ik zelf het systeem in de tuin aan en heeft de klant jaren plezier van zijn robot,” vertelt Niels. “Maar soms moet je ook eerlijk zeggen dat het niet kan.”

_DSC7249.jpg

Zijn klanten zijn particulieren, gemeenten en grote groenvoorzieners met wel meer dan 100 machines. En ze komen overal vandaan. Van Delfzijl tot Assen en van Harkstede tot Nieuweschans. De verhouding particuliere klanten versus grote bedrijven is ongeveer 40% – 60 %. Met onze haal- en brengservice komen we dus bijna door de gehele provincie.
Dat halen en brengen doe ik veelal ’s avonds. Dan zijn de mensen thuis en kom je niet voor de gesloten deur. Bovendien kan ik dan overdag gewoon de winkel bedienen of in de werkplaats reparaties uitvoeren! Trots vertelt Niels dat hij inmiddels, dus in nauwelijks één jaar, al een klantenbestand heeft opgebouwd van maar liefst 750! Er is dus in Veendam en omgeving kennelijk behoefte aan.

_DSC7262.jpg

In de showroom staan veel machines, die oranje/grijs getint zijn, de kleuren van Stihl. Niels heeft het officiële dealerschap van Stihl en Viking (groene kleur) binnen gesleept. Stihl heeft werkelijk alles op het gebied van tuin- en parkmachines en is bovendien groot in het detail. Een kleine opsomming: Kettingzagen, zitmaaiers en hoogsnoeiers, heggenscharen, grasmaaiers, bosmaaiers, reinigingsmachines zoals bijv. bladblazers en –zuigers. Grote bedrijven gebruiken één ketting per dag bij de kettingzaag. De particulier heeft één ketting nodig in de twee jaar! Daar ligt een groot verschil. Verder in het assortiment beton- en steenzagen/slijpers – van die heel gevaarlijk ogende joekels – die gebruikt worden in de wegenbouw. Vele machines worden elektrisch aangedreven of werken op een benzine motor, maar de toekomst ligt volgens Niels toch wel in de accumachines. Nu al wordt in de professionele markt gewerkt met accu’s die op de rug gedragen kunnen worden en waar je moeiteloos 8 uur mee aan de slag kunt!

_DSC7250.jpg

Speciale brandstoffen behoren ook tot het assortiment. Te denken valt aan Aspen 2 en 4. Hierdoor gaat je machine écht langer mee en bovendien bespaar je op je eigen krachten. De vraag naar bio brandstof neemt ook toe. Is een paar cent duurder, maar goed voor het milieu. Wat vaak vergeten wordt en een sluitpost is, is de veiligheidskleding. De professionals zijn verplicht hiermee te werken. Helaas is het voor de hobby-man/vrouw nog géén must. Er gebeuren helaas nog veel ongelukken met kettingzagen en bosbouwmachines in handen van onbekwame personen. Denk maar eens aan de radicale maatregelen die Staatsbosbeheer vorig jaar heeft genomen! Bij het advies over de aanschaf of gebruik van “gevaarlijke” machines staat altijd de persoonlijke veiligheidsuitrusting boven aan!

_DSC7252.jpg

Toekomst
De opkomst van de accumachines en de robotmaaiers én de vereenvoudigde diagnose bij het onderhoud nemen een grote vlucht. Ik denk dat over 5 jaar 50% van de maaimachines uit robots bestaat. Accumachines, denk ik, zitten dan wel op 70%. En ja, de diagnose gaat eenvoudig via een stekkertje, zoals dat nu al bij veel auto’s het geval is. En online verkopen? Ja, dat zal ook toenemen, maar we mogen géén zaagmachines via de post verzenden. Die moeten altijd opgehaald worden bij de vakman, zodat we de klant altijd van advies kunnen dienen.

Wij wensen Niels een mooie toekomst met zijn bedrijf toe.

Meer informatie: www.nielsbulder.nl of 0598 727050