Nieuws

Stemperiode Beste Bibliotheek van Nederland 2018
van start



05 Bibliotheek Veendam (Thijs Gaasendam).jpg

Bibliotheek Veendam maakt kans!

Met ingang van 18 januari kan er gestemd worden voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland. De stemperiode loopt tot en met 1 maart. In de eindronde van de strijd om de NBD Biblion Award zitten zes openbare bibliotheken, verspreid over het land en variërend in grootte. De onlangs vernieuwde Bibliotheek Veendam uit het netwerk van Biblionet Groningen is de kanshebber uit het Noorden.

Zes finalisten
Uit de binnengekomen nominaties koos de jury van het vakblad Bibliotheekblad de volgende zes finalisten: de Bibliotheek Het Kruispunt Barendrecht (behorend tot de Bibliotheek AanZet), Openbare Bibliotheek Amsterdam, vestiging Bijlmerplein, Bibliotheek Purmerend (Bibliotheek Waterland), Bibliotheek Ligne Sittard (De Domijnen), Bibliotheek Veendam (Biblionet Groningen) en Bibliotheek Zwolle, centrale vestiging Stadkamer. 

Bibliotheek Veendam
Wat onderscheidend is voor Bibliotheek Veendam, is het nieuwe concept van ontmoeten, leren en ontdekken. Dit houdt in dat er voor jong en oud een boel valt te leren. Van cursussen tot het leren lezen en schrijven in het Taalhuis. Bovendien is er in de bibliotheek een gloednieuwe wereld, De Fabriek, met eLAB is en een Skoolzone. Hier kunnen kinderen werken aan hun spreekbeurt of werkstuk en krijgen ze hulp bij het verzinnen van een onderwerp en het aantrekkelijk maken van hun spreekbeurt. Ook kunnen ze er leren programmeren of een ontwerp maken voor de 3D-printer.

Shortlist
Lezers van Bibliotheekblad konden, na een oproep in het blad en op de site, beargumenteerd een openbare bibliotheek naar keuze voordragen. De selectiecommissie, bestaande uit de hoofdredacteur en deskundigen uit het vak, maakte hieruit een shortlist bestaande uit zes bibliotheken. De vestigingen variëren van groot tot klein. 

01 Bibliotheek Veendam, open dag (Arjan Kramer).jpg

Mystery guests
Deze zes bibliotheken worden op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die de instellingen met name beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij extra aandacht. De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland wil daarmee nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de wet. 

Publiek stemt
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt de stem van het publiek meegewogen. Op de website van Bibliotheekblad kan iedereen gedurende de periode van 18 januari tot en met 1 maart een stem uitbrengen op een van de zes genomineerde bibliotheken. De bekendmaking en uitreiking van de NBD Biblion Award vinden plaats op 20 maart 2018 tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder.

02 Bibliotheek Veendam, open dag (Arjan Kramer).jpg

Wie zijn de finalisten?
De shortlist Beste Bibliotheek van Nederland bestaat uit de volgende bibliotheken: