Nieuws

Saskia Wagenvoort – Meer dan een selfie
in het Doe Museum Veendam



saskia_wagenvoort_girl with dried flowers.jpg

Het Doe Museum is trots dat Saskia Wagenvoort met de prachtige tentoonstelling ‘Meer dan een selfie’ naar Veendam komt. De tentoonstelling wordt omlijst met doe-activiteiten die de bezoeker uitdaagt de mooiste selfie ooit te maken. Wagenvoort (1962) houdt van de 17e eeuw, haar foto’s tonen klassieke composities en poses. Haar modellen zijn verstild, maar ook brutaal, sereen en argwanend, als beschouwer kun je er niet omheen. Wie kijkt er nu eigenlijk naar wie? De foto’s nodigen door hun complexiteit uit telkens opnieuw te kijken.
Wagenvoort werkte aanvankelijk als visagist sinds vijf jaar heeft ze zelf de fotocamera ter hand genomen. Ze kiest haar modellen en de kleding die ze dragen zorgvuldig. Natuurlijk is de visagie  belangrijk, daarnaast perfectioneert de foto’s door erop te borduren, erin te snijden en erop te plakken. Mixed & Stitched noemt ze dat. Op het eerste gezicht lijken de foto’s te gaan over schoonheid, maar daaronder gaat een extra laag verborgen. Vergankelijkheid en pijn vormen een subtiel maar belangrijk onderdeel van het werk. Een bitterzoete werkelijkheid. ‘Iedereen is in zijn leven wel door iets of iemand beschadigd en de kunst is om jezelf op een zo’n mooi mogelijke manier bij elkaar te houden’, aldus Wagenvoort. Te zien van 17-01-2018 tot en met 09-09-2018.

Fotostudio
Bezoekers kunnen in het Doe Museum zelf aan de slag met het maken van de mooiste selfie ooit. Er is een fotostudio en een compleet ingerichte make-up tafel. Het belangrijkste is de Doe Tafel waar alle attributen aanwezig zijn om corsages, haarversieringen en draperieën te maken. Laat je inspireren door het werk van Saskia Wagenvoort en ga dan zelf aan de slag.  Natuurlijk helpen de medewerkers van het Doe Museum als dat nodig is.
Van al die hopelijk prachtige selfies die de bezoekers maken gaat het Doe Museum ook een tentoonstelling samenstellen.
Met dit project hoopt het Doe Museum veel jongeren binnen de poorten te krijgen. Selfies maken is immers enorm in de mode.

Eenmaal entree
Met naald en draad, kralen, lapjes, bloemen en lijmtang kunnen er dus prachtige frutsels en sieraden worden gemaakt, zodat ook de foto’s van de bezoekers ‘Meer dan een selfie worden’. Snelle Jelles krijgen een en ander mogelijk in een paar uur voor elkaar, maar heeft iemand meer tijd nodig dan kan de ‘kunstenaar’ op een later tijdstip tot tweemaal gratis terugkomen om zijn of haar kunstwerk af te maken.
De gemaakte haarbanden, sieraden of corsages kunnen mee naar huis. De materiaalkosten zijn 3 euro per 100 gram.

De kunst van het doen
De andere exposities in het Doe Museum van dit moment zijn: Catawiki Offline met prachtig  werk van onder andere Warhol, Picasso, Karel Appel, David Hockney, Margot Brekelmans en Chagall. Bij al deze werken is een tekenopdracht voor twaalfplussers gemaakt.
200 Greatest Paintings met prints van de beroemdste schilderijen ter wereld. Een verrassende Lego-expositie en photocollographies van Van Gogh. Speurtochten voor jonge en oudere kinderen maken het aanbod compleet.