Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwemlessen voor kinderen in armoede

Door Eindredactie op vrijdag, 22 december, 2017 - 10:08

pvda_02.jpg

In de raadsvergadering van maandag 18 december is in Veendam een voorstel aangenomen om extra middelen vanuit het rijk voor kinderen in armoede beschikbaar te stellen voor zwemlessen.

Op 1 mei j.l. lag er al een voorstel van het College van B&W gepresenteerd aan de gemeenteraad van Veendam. Echter, de PvdA kon zich toen niet vinden in volledige besteding van €162.397,-. Het overgrote deel van dat bedrag zou opgaan aan bewindvoering en kinderopvang. Op initiatief van de PvdA is met behulp van een amendement een bedrag van €92.197,- voorlopig gereserveerd gebleven, om een geschikt doel te vinden voor deze middelen.

In een afvaardiging van het College, ambtenaren en raadsleden van betrokken partijen. (PvdA, CDA & GB) is er een voorstel gemaakt die afgelopen maandag raadsbreed is aangenomen. Het betreft voornamelijk het ophogen van het budget aan Stichting Leergeld. Vanaf 1-1-2018 zal het toetsingsinkomen van Stichting Leergeld in Veendam, dan ook structureel verhoogd worden naar 130% van het wettelijk minimumloon. Daarnaast is er specifiek voor zwempakketten het toetsingsinkomen vastgesteld op 150% van het wettelijke minimumloon. Ook is er een vangnet regeling ingevoerd om er voor te zorgen dat iedereen die van de lagere school afgaat, in het bezit is van een zwemdiploma.

De PvdA zeer blij met de totstandkoming  van dit raadsvoorstel. “De samenwerking met het College en andere fracties hebben wij als zeer plezierig ervaren. Op deze wijze zou het eigenlijk altijd moeten gaan, dat hebben we vaak gemist in deze raadsperiode. Maar het aller belangrijkste is natuurlijk dat we op deze manier veel meer kinderen bereiken in Veendam, die in aanmerking komen voor een vergoeding van Stichting Leergeld voor sport cultuur en onderwijs. Want nu meedoen, is straks meetellen.”