Overslaan en naar de inhoud gaan

Staande ovatie in St. Franciscus Koopavondconcert
via livestream ParkstadVeendam

Door Henk Drenth op vrijdag, 22 december, 2017 - 09:35

IMG_1329.jpg

Het Koopavondconcert van Stichting Kleinkunst dat donderdagavond door samenwerking van vier organisaties via een livestream in de recreatiezaal van Huize St. Franciscus was gebracht is met groot enthousiasme ontvangen. Het Koopavondconcert stond in het teken van Kerst, en via de livestream waren de optredens van Agnes Woltjes, Tity Veen en Chris Kleine ook in St. Franciscus te zien. Presentator Bert Kraan richtte zich speciaal tot de kijkers in het woon- zorgcentrum.

IMG_1490.jpg

Het Koopavondconcert was met een half uur uitgelopen, maar de ouderen hebben tot het einde gekeken. Het personeel had nog niet eerder meegemaakt dat ze zo lang waren blijven zitten. Na afloop werd een staande ovatie gegeven. Het zijn ouderen die vroeger de Koopavondconcerten hadden bezocht, en vonden het prachtig op deze manier toch mee te kunnen kijken.

IMG_1416.jpg

Bewoners van Sint Franciscus zijn vaak niet zo mobiel meer, en kunnen niet zonder hulp zomaar naar een koopavondconcert. Er zijn onvoldoende vrijwilligers om dit op te vangen. Willem van der Werf van ParkstadVeendam wist van ouderen dat ze graag een concert willen bijwonen. Hij had samenwerking gezocht met Stichting Kleinkunst Veendam, Huize Sint Franciscus en de Winkler Prins scholengemeenschap.

IMG_1436.jpg

Willem van der Werf, Gerard Martens, Siena Koning en Henk Drenth hadden al ervaring opgedaan met video-streaming via de Facebooksite van ParkstadVeendam. Sinds een paar maanden is Julia Wülfert van Ubbo Emmius aan het team toegevoegd. Donderdag deed ze de regie voor het wisselen van de beelden van de vier camera’s. Met nieuwe spullen was men voor het eerst online gegaan. Er is gewerkt met professionele videoverslaggevers apparatuur waarmee online onderling  tussen cameramensen kan worden geschakeld voor een mooie live uitzending. Waarbij Henk Koning het geluid deed. Met behulp van een laptop is het concert op een groot beeldscherm in de recreatieruimte vertoond.

IMG_1574.jpg

In vanBeresteyn zat de foyer helemaal vol. Organisator Bert Kraan weet voor een grote schare liefhebbers elke maand veel publiek te krijgen voor deze gratis laagdrempelige optredens. Die in 14 jaar tijd een begrip zijn geworden.

IMG_1386.jpg

In St. Franciscus heeft Gert Jan Kruizinga van ParkstadVeendam de techniek verzorgd en stond hij rechtstreeks met Willem van der Werf in contact. Gert Jan gaf tevens feedback en vertelde dat de mensen meezongen. Het publiek in vanBeresteyn werd hiervan op de hoogte gesteld. “Het was fantastisch, en dat voor de eerste keer”, vertelde een heel blije Kruizinga.

IMG_1619.jpg

Wilma Biezen, coördinator maatschappelijke activiteiten van de Winkler Prins, vond het fantastisch. Ze was ontroerd toen de ouderen meezongen. “Ze waren heel geboeid en geïnteresseerd. De beelden waren prachtig, hier zitten veel meer mogelijkheden in”.

IMG_1318.jpg

Naast de vaste vrijwilligers van Sint Franciscus hebben de leerlingen Diane Hillebrands, Priscilla de Borst en Dënim Klooster  uit mavo 3 van de Winkler Prins de ouderen van hun kamer naar de recreatiezaal begeleid, en hebben ze geholpen met het rondbrengen van koffie en thee.

IMG_1451.jpg

"Het is spannend. Maar we doen het gewoon", had Van der Werf van tevoren gezegd. Hij had er al veel langer mee rondgelopen, en had het als proef opgepakt. “Een wens is uitgekomen. Met beperkte middelen en met veel goede wil kan samen heel wat worden bereikt. Misschien kunnen we later ook ergens anders iets dergelijks van de grond krijgen".

IMG_1425.jpg

Speciale dank is er ook voor vanBeresteyn, en Kor Kuiper van techniek in het bijzonder. "Kor was wel even weer de persoon die mij het extra drukje heeft gegeven, en mij dingen heeft aangeboden", aldus Willem van der Werf.