Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages
Woensdag 6 december kwamen we met zo’n vijfentwintig buurtbewoners bijeen in ‘De Wending’ voor een derde bijpraatsessie over de ontwikkelingen rond de aardgasbuffer.
Capaciteitsuitbreiding
Op 1 december hebben we besloten dat we aanpassingen gaan doen op de installatie en een extra caverne in gebruik willen nemen. Deze caverne moet in het najaar van 2020 gereed zijn en onderdeel zijn van onze gasopslag. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat we én meer opslagruimte beschikbaar hebben én er beter gebruik kan worden gemaakt van de snelle injectie- en uitzendcapaciteit van de opslag. We verwachten dat de gasbuffer een grote bijdrage moet leveren aan de flexibele, betaalbare en betrouwbare energievoorziening, met name gedurende de komende vijftien tot twintig jaar. Nu er minder gas uit het Groningenveld wordt geleverd, neemt de flexibele rol die dit veld speelt in de gasvoorziening af. Onze snelle gasopslag kan gasleveranciers helpen de pieken en dalen in de dagelijkse vraag op te vangen. Ook kunnen we bijspringen wanneer er elektriciteit moet worden opgewekt door gascentrales op momenten en dagdelen dat het aanbod van duurzame elektriciteit uit zon en wind onvoldoende is. We gaan daarom een gascaverne ontwikkelen, namelijk de caverne die het dichtst bij de N366 ligt.
Begin januari starten we met onze werkzaamheden. Er zijn periodes waarin het werk meer zichtbaar is en periodes waarin er nauwelijks activiteit waarneembaar is, maar het werk ondergronds gewoon doorgaat. Er zal regelmatig sprake zijn van werkverkeer naar de locatie. Deze moeten de route Tonckelweg – Noorderwijkweg volgen en mogen niet via de dorpen rijden. Af en toe zal er een kraan staan opgesteld bij de locatie. Werkzaamheden vinden in de regel overdag plaats. Er zijn twee periodes waarin er 24/7 wordt gewerkt en er op de locatie een boortoren / werkunit zal staan.
De eerste periode waarin er continu wordt doorgewerkt, zal plaatsvinden tussen april en juni 2018. Gedurende ongeveer acht weken staat er dan een boortoren op locatie. Deze zal een tweede boorgat boren tot in het dak van de caverne. De tweede periode zal zijn tussen augustus en oktober 2019. Dan wordt de gaspijp worden aangebracht binnen het boorgat dat in 2018 is gemaakt zodat er gas in de caverne kan worden geïnjecteerd. Gedurende deze periode staat er een werkunit die bestaat uit een aantal gestapelde containers.
Boortoren en werkunit
We doen er alles aan de overlast te beperken. Mocht u overlast ervaren, laat dat ons dat direct weten! Meer info: www.agbzw.nl/A1
Waterstofproject
Binnen het zogenoemde HyStock-project waren er ook vorderingen te melden. We hebben gesproken met de gemeente en provincie en samen met de landschapsarchitecten een plan gemaakt voor plaatsing van de zonnepanelen. Er komen max. 12.000 zonnepanelen aan de binnenzijde van de aarden wallen rond de locatie en op de parkeerterreinen en in de blusvijver aan de voorzijde. Op die manier verandert het zicht op de locatie niet.
Ook hebben we een impressie getoond van de installatie op de locatie. Het installatiewerk vindt momenteel bij de leverancier plaats. Uiteindelijk worden de elementen als zeecontainers geleverd en moet op locatie alleen het aansluiten en koppelen nog plaatsvinden. Het is de bedoeling dit vanaf de zomer van 2018 te doen. Vanaf dan zullen ook de zonnepanelen worden geplaatst.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.agbzw.nl en op www.energystock.com.