Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de KNV EHBO Wildervank maak je het verschil

Door Eindredactie op donderdag, 1 februari, 2018 - 06:00

_DSC6380.jpg

Tekst Hans van Noort

Wat zie en/of hoor je? Wat doe je? Drie cruciale vragen voor iedere EHBO’er. In het boekje van het Oranje Kruis, de officiële handleiding voor EHBO, wordt alles uit de doeken gedaan. Vele voorkomende situaties als botbreuken, bewusteloosheid, verschillende soorten letsels – bijvoorbeeld brandwonden of sportblessures, hartfalen, problemen bij de ademhaling en vele andere passeren de revue. Dat is het boekje, maar als je geconfronteerd wordt met ongevallen, (sport)letsels of anderszins moet je ook adequaat weten te handelen. Daarom organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO Wildervank met enige regelmaat herhalingslessen en cursussen voor zijn leden en veelal nieuwe leden. Maar de KNV Wildervank doet meer, veel meer! Ze worden met grote regelmaat gevraagd bij allerlei activiteiten en evenementen in en om Veendam. En dan mag rondom best een beetje royaal genomen worden… tot Apeldoorn aan toe!

_DSC6420.jpg

Hier ter plaatse zijn ze actief bij (school)sportwedstrijden, evenementen in de Parkstadhal, bij alles wat Bogdike en een groot gedeelte wat de gemeente organiseert en nog veel meer. Te veel om op te noemen. Jaarlijks komt het wel op 50 keer een inzet bij talloze evenementen. Iedere keer moeten er minimaal twee EHBO’ers aan de bak en soms nog wel meer. Bij grote toernooien en/of evenementen zijn er wel 6 man/vrouw actief! Het is mede afhankelijk van wat er in de vergunning voorgeschreven staat. Er wordt dus veelvuldig een beroep gedaan op de KNV EHBO Wildervank en al die klussen regelen ze met een kleine zestig leden. Ga er maar aan staan! De inzet is heel wisselend. Soms is de aanwezigheid of het plakken van een pleister alles, maar het kan ook anders met veel letsels en/of ongevallen tot reanimatie aan toe.

_DSC6361.jpg

Herman Rohling: “ Je staat ergens voor. We willen niet alléén goed werk leveren, maar ook representatief zijn. Dit houdt in: kleding verzorgd, géén alcohol, je voorstellen indien mogelijk en noem maar op.” De KNV EHBO Wildervank krijgt veel complimenten voor hun inzet en aanwezigheid. “Daar kick je natuurlijk op.”

Uiteraard zijn er ook kosten aan verbonden. Per dagdeel (4 klokuren) betaal je € 20,00 p.p. voor de inzet, exclusief verbandmiddelen. Van deze inkomsten betalen we de instructeur (daarover later meer), de zaalhuur, de verbandmiddelen, de reanimatiepoppen e.d.

_DSC6376.jpg

Scholen
Op enkele scholen in Wildervank/Veendam: CBS ’t Haimstee en OBScholen Braskörf, De Sleutel en Westerschool verzorgt de KNV EHBO Wildervank EHBO lessen voor de kinderen uit groep 8. De lessen maakt Rohling, aan de hand van het jeugd EHBO boek, zelf. Ze worden verlevendigd door een power point presentatie. “Ik beleef er veel plezier aan, maar het kost wel veel tijd,” biecht Rohling op. Elke week krijgen ze anderhalf uur les en dit 8 weken lang. Dit is niet vrijblijvend, maar heel écht met huiswerk en proefwerken. De cursus wordt afgesloten met een waar examen. Een theorie examen met 35 meerkeuze vragen, waarvan er minimaal 25 goed moeten zijn. Hebben de leerlingen dit gehaald, dan volgt het praktijkgedeelte met onderdelen als verbanden aanleggen - een mitella en zwachtel, wat te doen bij ademhalingsstoornissen en stabiele zijligging. Voor reanimatie zijn de kinderen nog te jong, want daar komt meer voor kijken. Bovendien zijn ze er emotioneel nog niet aan toe.

_DSC6383.jpg

De jeugd EHBO wordt verzorgd door in totaal 7 personen van de KNV EHBO Wildervank. In de klas doceert Rohling met 2 assistenten. Voor het examen worden EHBO ‘ers van buiten gevraagd om te examineren. Dit vindt plaats in een gymnastiek c.q overblijflokaal. Als de kinderen geslaagd zijn ontvangen ze een diploma Jeugd EHBO – A. “De kinderen zijn erg enthousiast, maar tijdens het examen bloednerveus,” aldus Herman Rohling. “Een enkele maal zie je de kinderen terug en worden ze – als ze groot zijn – lid van onze vereniging.”

_DSC6429.jpg

Cursussen
Afgelopen februari hebben 13 cursisten de basiscursus gevolgd en in juli met goed gevolg afgesloten. Momenteel volgen 5 cursisten de basiscursus en zo’n 20 personen doen, buiten de herhalingslessen om de reanimatiecursus. De cursussen worden 1 x per 2 weken gegeven van 19.30 – 21.30 uur in het buurtcentrum/dorpshuis Bijleveld aan de Van Delftstraat 45 in Wildervank. De instructeur/leraar is Randal Pater. Hij heeft alle papieren en licenties gehaald en geeft al een tijdje les in Wildervank en de provincie Groningen. Hij is al 20 jaar lid van de EHBO en sinds 6 jaar instructeur. Naast dit werk is hij ook als vrijwilliger inzetbaar en is hij actief als instructeur/vicevoorzitter bij Stichting Groningen HartVeilig. Deze stichting houdt zich bezig met het redden van levens bij hartstilstand door burgers en omstanders – zie voor meer informatie: www.groningenhartveilig.nl

_DSC6393.jpg

Een van de cursisten van de groep: gevorderden, is Arnold Heikens. Hij heeft van de zomer de basiscursus gedaan en nu dus de herhalingsles. Hij is veel op sportvelden te zien als teamleider bij o.a. FC Groningen en Wildervank. “Als er iets gebeurt, is het handig als ik kan helpen,” aldus Arnold. Hij heeft overigens ook geleerd hoe je met een AED om moet gaan. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen door middel van een elektrische schok.

Voor sportletsels en reanimatie worden aparte cursussen gegeven. Vermeldenswaard is dat de KNV EHBO Wildervank de eerste vereniging in de provincie Groningen is, waar de leden de aantekening hebben voor EHBO bij terreur. Hopelijk hoeven ze die nooit te gebruiken…Voor de vrijwilligers geldt dat als ze de vaardigheden niet bijhouden ze hun diploma verliezen. Dus jaarlijkse bij- en/of nascholing is vereist. “We moeten en willen competente hulpverleners in huis hebben,” beaamt Herman Rohling.
De kosten voor een EHBO-cursus bedragen inclusief materiaal en boeken € 200,00. In veel gevallen worden die vergoed door de zorgverzekeringsmaatschappij.

_DSC6431.jpg

Wie zijn de mensen die we hebben gesproken?
Herman Rohling is na het stoppen van zijn reguliere werk in 2010 lid geworden van de vereniging en sinds 2012 is hij voorzitter/secretaris van de KNV EHBO Wildervank. Via zijn werk heeft hij altijd met de EHBO te maken gehad.
Harry Klunder is bestuurslid, algemeen aanspreekpunt en eigenlijk manusje van alles. Hij verzorgt al de verbandmiddelen en de EHBO-tassen die mee gaan naar de evenementen. Ook houdt hij de presentielijsten bij van de cursussen. Hij is al lid sedert 2000. Ze zijn uiteraard zéér actief tijdens evenementen.
De vereniging is opgericht in 1951 en heeft dus al een lange staat van dienst. Iedere Veendammer zal best wel eens de mensen van de KNV EHBO Wildervank aan het werk gezien hebben. Hopelijk mogen ze het nog jaren volhouden.

_DSC6409.jpg

Voor meer inlichtingen raadpleeg de site:   www.ehbo-wildervank.nl
of stuur een mail naar Harry Klunder          hh-klunder@hotmail.com
of naar Herman Rohling                              hermanrohling@gmail.com / voorzitter@ehbo-wildervank.nl

Ook heeft de vereniging een Facebook site @EHBOwildervank en een Twitter account @VerenigingEhbo.