Nieuws

Anny Kuiper uit Veendam
creatief met keramiek en porselein



_DSC6041.jpg

Tekst Hans van Noort

Met enige regelmaat exposeert zij haar werk in Galerie Rendez-Vous op de Promenade 25. De keramiek en het porselein is van grote klasse en spreekt velen tot de verbeelding. De fraaie kleuren, de combinatie met andere materialen, het glazuur, het craquelé en niet op de laatste plaats de vormgeving van al deze unica brengt mensen in staat van verwondering. Zo’n niveau komt natuurlijk niet vanzelf, alhoewel er uiteraard talent aanwezig moet zijn. Anny Kuiper heeft een groot deel van haar leven en dat zijn inmiddels heel wat jaartjes - zij hoopt binnenkort 89 jaar te worden - besteed aan deze vorm van kunst. Helaas heeft ze door omstandigheden niet meer de kracht en moed om nog heel actief haar hobby uit te oefenen. Jammer, maar gelukkig kunnen we nog altijd genieten van haar creaties.

_DSC6056.jpg

Anny Kuiper heeft haar jeugd doorgebracht in Amsterdam.  Later verhuizen ze naar Rotterdam en komen uiteindelijk in Alblasserdam terecht. Daar volgt Anny cursussen aan de Volkshogeschool in Rotterdam. ( binnenhuis architectuur) Ze houdt van architectuur, zowel binnenshuis als daarbuiten. Nog immer wordt zij geïnspireerd door fraai vormgegeven gebouwen en/of bruggen. Maar… ook pottenbakken vindt ze erg leuk. Via een schriftelijke cursus van het Keramisch Instituut in Haarlem ontwikkelt zij zich verder. Maandelijks stuurt ze haar opdrachten op en wordt het van commentaar voorzien door de docenten. Opmerkingen hoe het anders kan of moet en aanwijzingen ter verbetering neemt ze ter harte. Mevrouw Van Veen heeft haar op het juiste spoor gezet en heeft veel indruk op haar gemaakt.
Inmiddels aan het werk bij Van de Giessen De Noord, de scheepswerf in Krimpen aan den IJssel en een gezin gesticht met 2 dochters komt de kunst op een lager pitje. Rond 1980 verhuizen ze naar Veendam. Ab, haar man, werkt bij de PTT en van overheidswege verhuist het bedrijf van Den Haag naar het noorden. Ze pakt haar oude hobby weer op en komt via via in Groningen op het Kunstencentrum terecht bij docent Johan Broekema. Hij geeft  cursus pottenbakken én er is nog plaats. Daar leert ze draaien op de schopschijf.  Ze vindt hier geen voldoening in. Het vrije handwerk ligt haar veel beter. Het is een gezellige groep met andere cursisten.  Ze volgen als groep workshops in o.a. Duitsland en Frankrijk. Zo komt ze in aanraking met de verschillende zoutovens Dit is een  speciale baktechniek waarbij het resultaat respectievelijk door het verstuiven van het zout in combinatie met de temperatuur een heel bijzonder effect geeft.  Raku heeft echter haar voorkeur. Bij raku krijg je door het snelle afkoelen een soort craquelé. Het zou te ver voeren om deze technieken grondig te behandelen.
Naast de verschillen in het bakken: temperatuur/hout/gas/elektrisch/oven of in de grond kun je ook onderscheid maken in de soort klei die je gebruikt. Porselein is weer een andere techniek, waarbij veel dunner gewerkt kan worden en het resultaat dichter, harder en witter is.
Anny vervaardigt beide, dus keramiek en porselein. Tevens maakt ze gebruik van de verschillende baktechnieken. De verschillen zijn duidelijk te zien, maar je moet het eerst wel even weten!

_DSC6047.jpg

Exposeren
Het prachtige werk van Anny heeft ze op vele exposities tentoongesteld. We noemde al Rendez-Vous aan de Promenade. Verder in galerieën in Drouwen, Zutphen, Stadskanaal – o.a. Streekhistorisch Museum, vanBeresteyn, Diepenheim, Noordlaren, Sappemeer, Nieuweschans, Veenwouden (Schierstins) en nog vele, vele andere. Ook heeft haar werk te pronk gestaan in Lillenthal en Wener (D) en Finland.
In het verleden hield ze ook wel exposities bij haar thuis aan de Velthoek. Soms alléén in een solo-expositie, maar ook wel met haar schoonzoon, Wiebe van Wijk, een gewaardeerd fotograaf. De combinatie van keramiek en foto’s, in kleuren die in elkaar vervloeien of juist contrasterend zijn, gaven de kunstwerken een extra dimensie.

_DSC6044.jpg

Andere materialen
Altijd is Anny op zoek naar combinaties van keramiek/porselein en een ander materiaal. Ze werkt graag met RVS (roestvaststaal), zilverdraad en hout. De sokkels die ze voor haar objecten gebruikt laat ze speciaal vervaardigen bij een natuursteenhandel in Stadskanaal.  Die zijn mooi gepolijst en indien nodig slijpen ze er een randje uit. Soms gebruikt ze fraaie stenen als sokkels . Zo heeft ze een aantal vogels gemaakt die op een prachtig stukje natuursteen (vulkanisch gesteente) staan. Een fraai geheel!
Een schitterend gedraaide tak, uiteraard gedroogd, siert een raku gebakken object. De kleuren van het fluwelen uiterlijk passen wonderwel bij de tak, heel verrassend. De tak ligt los op het object, maar vormt samen toch één geheel.
Ze laat een mesje zien van Royal Copenhagen. “Kijk, die heb ik alvast aangeschaft. Komt altijd wel eens van pas bij een van mijn toekomstige werken,” glundert Anny.

_DSC6051.jpg

Inspiratie
Graag bezoekt ze galeries, kunstroutes en kunstzinnige tentoonstellingen door het hele land heen.  Goede herinneringen heeft ze aan galeries in Gouda en Limburg, maar ook bezoeken aan “Kunstmaand Ameland,” en de keramiekmarkt op Hemelvaartsdag in Dwingeloo. De Groninger Kroon in Finsterwolde - wat dichterbij - heeft ook vaak mooie exposities! Ook de liefde voor architectuur blijft. “Dat inspireert me bijzonder.” Haar werk is te typeren als : strak, minimalistisch, weinig frutsels, maar ook dynamisch mede door het gebruik van de andere materialen.

_DSC6030.jpg

Hopelijk mogen we nog lang genieten van het kunstige werk van Anny Kuiper bij Rendez-Vous en/of misschien elders.

Dank en sterkte.

Fotoalbum: