Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek, onderwijs en cultuur in De Maand Bekeken

Door op zondag, 26 november, 2017 - 15:19

De Maand Bekeken nov 2017.jpg

De foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn was zaterdag 25 november het decor van de tweede editie van De Maand Bekeken, de talkshow in, voor en over Veendam. Presentator Martijn Folkers blikte vanaf het kleine podium samen met gasten terug op het nieuws van de afgelopen maand in Veendam.

Gemeenteraadsleden Ans Grimbergen (PvdA) en Christel Knot (GemeenteBelangen) mochten als eerste aanschuiven. Ze gaven het publiek een kijkje achter de schermen van de lokale politiek en blikten vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ze hopen op een hogere opkomst dan die bij de verkiezingen van Midden-Groningen. “Je zou verwachten dat de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen juist hoger is dan bij landelijke verkiezingen. De lokale politiek staat toch het dichtst bij de burgers.”

Met Ferdinand Vinke, bestuurder van scholengemeenschap Winkler Prins, sprak Folkers over de samenwerking met Ubbo Emmius Veendam. Deze verloopt voorspoedig en harmonieus, aldus Vinke. “Nieuwe brugklassers zullen na de zomervakantie allemaal instromen bij Winkler Prins en de hogere klassen gaan gefaseerd over.” Over het  personeel van Ubbo Emmius zijn goede afspraken gemaakt: “We zullen er alles aan doen om hen zich thuis te laten voelen binnen Winkler Prins.”

Tenslotte schoof Peter Molter van de stichting Met Meer Cultuur uit Borgercompagnie aan. Hij vertelde hoe belangrijk het is om naast grote theaters als vanBeresteyn ook kleinschalige culturele initiatieven in de dorpen te houden, zoals zijn cultuurwerkplaats BC 47. “Daar begin je met oefenen, uitproberen en optreden. Dicht bij huis. Om vervolgens door te stromen naar bijvoorbeeld de muziekschool in Veendam, of het grote podium.”

Tussen de interviews door speelde en zong Lars Koehoorn mooie, zelfgeschreven nummer. Hij geeft zichzelf in elk geval nog een jaar om landelijk door te breken. “Ik hoef niet beroemd te worden, maar zou graag van de muziek kunnen leven. Maar het is een lastige wereld. Soms ben je zo dichtbij een interview door een bekende dj en dan gaat het op het laatste moment niet door omdat er een internationale ster naar Nederland komt. Tja, je moet goed zijn maar ook een flinke dosis geluk hebben.”

De Maand Bekeken wordt vrijdag 1 december om 19.00 uur uitgezonden bij RTV EEN. Wil je De Maand Bekeken een keer bijwonen? Kon dan zaterdag 30 december om 16.00 uur naar cultuurcentrum vanBeresteyn. De toegang is gratis. En... like de pagina www.facebook.com/demaandbekeken om van nieuwe gasten en onderwerpen op de hoogte te blijven.