Nieuws

Volgende stap in ontwikkeling leer- en sportpark gestart



IMG_0603.JPG

Donderdag jongsleden is een begin gemaakt met de volgende fase van de ontwikkeling van het leer- en sportpark. Wethouder Henk Jan Schmaal heeft het startsein gegeven voor het realiseren van een verbinding tussen Stadion De Langeleegte en de velden van Veendam 1894 door de Oosttribune en het uitvak van het stadion weg te halen.

Leer- en sportpark
In mei 2016 heeft de raad van de gemeente Veendam ingestemd met de realisatie van een Leer- Sportpark in de omgeving van de Raadsgildelaan en het sportcomplex De Langeleegte. Een modern en compleet leer-sportpark sluit meer aan bij de huidige behoefte, en heeft voordelen in beheer, exploitatie en gebruiksmogelijkheden. Ook wordt de relatie tussen sport, bewegen en onderwijs versterkt.

IMG_0626.JPG

Werkzaamheden
Tot eind 2021 worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd voor de realisatie van het Leer- en sportpark. Er is gestart met het sportgedeelte. Hierbij gaat het in hoofdlijnen om het weghalen van de tribunes achter de doelen, en het weghalen van de beplanting voor het creëren van openheid. De multifunctionaliteit van het stadiongedeelte wordt verhoogd, inclusief de invulling door meerdere permanente gebruikers en de aanleg van een kunstgrasveld. Schoolsportactiviteiten kunnen in het stadion en op de omliggende velden worden gehouden, maar ook andere sport- en muziekevenementen. De sloop van het supportershome was inmiddels in volle gang.

Verbintenis
Henk Jan Schmaal: “Het was een bijzonder moment die we als gemeente wilden markeren. De beide statribunes van het stadion wilden we met zoveel historie niet in stilte gaan slopen. De hoofdkantoren blijven intact, en de ook zittribunes blijven zoals het was. We gaan een zichtlijn creëren over het veld, waar Veendam 1894 de hoofdgebruiker van wordt, naar de velden van Veendam 1894. Er blijft gevoetbald worden in het stadion”.

IMG_0685.JPG

Nieuwe entree
“Het kunstgrasveld is bijna gereed. Rondom het veld wordt een wielerbaan van 1500 meter aangelegd. En er wordt een nieuw schoolgebouw neergezet voor 2200 leerlingen. Buiten het stadion gaat de wielerbaan op twee punten onder de weg door naar de nieuwe entree naar de school en het clubgebouw van Veendam 1894. Dit komt ook de veiligheid ten goede. Het zijn mooie plannen en het is ook toekomstbestendig. We willen het niet laten verpauperen, zoals in Wageningen waar het er treurig uitziet”.

IMG_0782.JPG

“Begin 2018 wordt de aanleg van de wielerbaan aanbesteed. Boven een bepaald bedrag moet het Europees worden aanbesteed, dat meer tijd in beslag neemt”.

Nieuwe vorm
Angelo Cijntje was ook bij het startsein aanwezig. Op de vraag of het weer weemoedige gevoelens heeft opgeroepen antwoord hij: “Het valt nu wel mee. We zijn vijf jaar verder en heb het een plek kunnen geven. Enigszins weet je dat het dan klaar is, het stadion is niet meer in de vorm zoals je het hebt gekend. Maar aan de andere kant opent het ook weer deuren naar de toekomst voor anderen. Voor de jeugd, en voor Veendam”.

IMG_0728.JPG

Schmaal heeft in symbolische zin een deur naar de toekomst geopend. “Dat heb je mooi opgevat. Naar het nieuwe, en tegelijk met behoud van het oude als herinnering”. Herinneringen aan het verleden van het betaalde voetbal in Veendam. Cijntje: “Anders dan in Wageningen wordt er hier meer geld in gestoken. De tijden zijn ook veranderd, dan toentertijd toen een club omviel. Nu kijkt men ook hoe zo rendabel mogelijk een stadion te maken. Zeker voor een kleine plaats als Veendam”.

Angelo is wekelijks op het veld van Veendam 1894 te vinden. En hij verwacht ook voor het volgend seizoen.

IMG_0666.JPG