Op vrijdagmiddag 10 november was voor Oldenburger|Fritom een heel speciale dag. Op die dag was voor het bedrijf het honderdste jaar ingegaan van transport en logistiek. Dit met recht bijzondere jubileum kon men niet ongemerkt laten passeren. Het eeuwfeest is afgelopen vrijdag in vanBeresteyn gevierd. Het personeel was al op een enerverend personeelsuitje getrakteerd.
Ondernemerszin en pionierswerk
In het najaar van 1917 liep de Eerste Wereldoorlog op haar laatste benen. Nederland was wel neutraal, maar de crisis trof ook ons land. Vrijwel alles was op de bon, de lonen stonden onder druk en de economie zat in het slop. De 37-jarige arbeider Jan Oldenburger zag in zijn loonwerk bij de boer geen toekomst meer. In 1901 had hij na zijn huwelijk met Trijntje Elzinga net genoeg verdiend om zijn gezin te voeden. Op 10 november 1917 was hij aan huis een eigen transportbedrijf gestart. Met het vervoer per paard en wagen. Jan Oldenburger kreeg al vlug versterking van zijn zoons.
De eerste vrachtwagens deden hun intrede, maar het laden en lossen gebeurde nog met de hand. Zijn oudste zoon Jurjen kwam drie jaar na de oprichting in dienst van Oldenburger, en ook zijn andere drie zoons gingen hun steentje bijdragen. Na de oorlog hadden de broers het bedrijf voortgezet. Jurjen Oldenburger nam vervolgens aan de Middenweg in Veendam de teugels in handen. In lijn met de familietraditie wist ook hij het bedrijf voort te zetten dankzij de hulp van zijn zoons Jan, Willy en Simon. Zij hadden voor de expansie van het bedrijf getekend in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. Dat uitmondde in de verhuizing naar het bedrijfsterrein aan de Zwaaikom.
Van klein duimpje naar grote reus
Onder de naam Gebroeders Oldenburger groeide het bedrijf als kool. Het bedrijf was een grote onderneming geworden en een belangrijke speler in de provincie. In 1999 hadden de drie broers Jan, Willy en Simon hun bedrijf aan de Fritom Holding verkocht omdat er zich binnen de families geen opvolgers hadden aangediend. Met name Jan en Willy hadden naar wat meer vrije tijd gesnakt.
Rinze Veenstra, de grote man achter de Fritom Group, had in 1999 het transportbedrijf van de drie gebroeders Oldenburger overgenomen. Fritom was opgericht door drie Friese ondernemersfamilies; Veenstra, Wiersma en Doorenbos. Op het hoogtepunt van de transportonderneming werd de koop gesloten, en ging het bedrijf verder als Oldenburger|Fritom. Het was nodig om elkaar te versterken. Er waren heel wat collega’s in de logistieke wereld die het niet hebben gered. ‘Ze vielen bij bosjes om, ondanks hard werken met lange dagen’, verteld Jan Oldenburger in het jubileumboek ‘100 Jaar Oldenburger|Fritom’.
Het jubileumboek is tijdens het eeuwfeest in een theaterzaal vol gasten officieel gepresenteerd. Het rijk geïllustreerde eeuwboek is door auteur Fokko Bosker geschreven. Algemeen directeur René Dale heeft het boek onthult en de eerste exemplaren overhandigd aan Aaltje Veenstra, echtgenote van Rinze Veenstra, en aan Rita Oldenburger, de dochter van Jan Oldenburger. Laatstgenoemde is nog steeds werkzaam bij Oldenburger|Fritom, en het was voor haar een emotioneel moment.
Transformatie
De geschiedenis van het familiebedrijf, dat in 1999 overging naar de Fritom Group, loopt parallel aan de ontwikkeling van transport en logistiek in Nederland. Dit heeft het eeuwfeest een bijzonder cachet gegeven. Oldenburger|Fritom is een transportonderneming die uitgegroeid is tot een innovatieve logistieke dienstverlener. Wat honderd jaar geleden met transport per paard en wagen begon, is naast het wegvervoer afgelopen voorjaar 2016 met een eigen luchtvrachtoperatie op Schiphol-Rijk uitgebreid. Een nieuwe activiteit aan de loot die snel aan het groeien is.
Maatschappelijke betrokkenheid
De eeuweling overhandigde in de persoon van manager algemene zaken Frans Andeweg aan mr. Katrina Suls van Stichting Jarige Job een cheque ter waarde van 5.000 euro. Het bedrag werd verhoogd naar 6 mille in totaal. Werkgroep Noord zorgt met de stichting ervoor dat kinderen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, waarvan ouders afhankelijk zijn van de Voedselbank, op hun verjaardag niet worden vergeten. Naast scholen wordt ook voorlichting gegeven bij serviceclubs, sportclubs en andere verenigingen die graag iets willen doen voor het goede doel.
Overigens is het bedrijf al jarenlang vaste ondersteuner van de Voedselbank. En traditiegetrouw ook met helpende handen om de uitgifte pakketten voor de kerstdagen tijdens de grote drukte gevuld te krijgen. Onder de vele gasten waren ook medewerkers van de Voedselbank present.
Burgemeester Sipke Swierstra sprak de aanwezigen toe, en hij overhandigde aan algemeen directeur René Dale een gelimiteerde kleuren zeefdruk van het oude gemeentehuis (het 17e exemplaar).
De presentatie op het podium tijdens het Jubileumfeest werd verzorgd door Jacque d'Ancona.
Aufmerksamkeit punkte
Cabaretier Pieter de Rijk gaf een geniale fakespeech in de vorm van “Professor Doctor Markus Becker uit Bocholt” van “Markus Becker Center für circulaire Wirtschaft”. Met actuele thema’s; Europa, globalisering, innovatie en mobiliteit. Wat een saaie speech leek te worden werd een hilarische conference met in het Nederlands, met Duits accent, vermakelijke Nederlandse eigenaardigheden op de hak nemend en vice versa. Met een spiegel voorhoudend en ook met overeenkomsten.
De Troubadours met Alex Vissering zorgden voor de muzikale omlijsting. Na het gebeuren in de theaterzaal begaven de gasten zich naar het foyer waar de Troubadours hun optredens hebben voortgezet, en waar het buffet klaarstond.