Door Jacob Kuipers
“Het is normaal gesproken een rommelmarkt met een braderie er bij. Maar wij hebben bewust gekozen voor een rommelmarkt. Als je daar een goede markt bij houdt, dan zit je aan heel veel bepalingen vast. Je moet toestemming hebben van de gemeente. En dat valt allemaal niet mee. We hopen dat het een rommelmarkt blijft met tweedehands spulletjes. Deze formule hebben we al 30 jaar toegepast en we zijn daar eigenlijk wel tevreden over. In de begintijd waren wij één van de trendsetters en we hadden bezoekersaantallen van 2000 á 3500”, zegt marktmeester Fedde de Boer.
De Boer: “Tegenwoordig hebben we ongeveer 500 bezoekers over twee dagen. Maar de hoogtijdagen zijn voorbij”. En dat is niet zo vreemd als het internetgebeuren en de kringloopwinkels stevig aan 'de bel' trekken. Dat hebben Fedde en zijn vrouw Wies de Boer allemaal overleeft. Qua bezoekersaantallen en standhouders is het niet meer te vergelijken met 25 jaar geleden. Het is niet zo dat het echtpaar De Boer alleen aan 'het roer' staat, maar ook hun kinderen en schoonzoon steken de handen uit de mouwen. Om alles binnenboord te halen heeft het echtpaar een aanhanger voor de kramen. En de standhouders brengen zelf hun spulletjes mee.
Toch was er op een zeker moment een 'tweestrijd' tussen beide echtelieden. Fedde wilde wel stoppen maar Wies wilde wel doorgaan. “Ik heb mijn leeftijd tegen, ben goed ter been en lichamelijk is het ook goed. Dat had ik wel aangekund, alhoewel ik 76 jaar ben”, somt Fedde op. Maar ze hebben toch de spreekwoordelijke 'kogel door de kerk geschoten' en gaan de goederen verkopen. Wies de Boer: "Meer uitgaan en in de weekeinden zijn we meestal bezet”. De kinderen staan hun ouders met raad en daad bij. Maar de laatste jaren hebben ze zelf ook kinderen gekregen. Die verdienen ook de aandacht”, aldus Wies.
In de toekomst willen Fedde en Wies wat meer tijd voor zichzelf. En meer uitgaan. Wies: “In het begin hielpen onze kinderen ook wel mee, maar nu hebben ze zelf kinderen. Dan wordt het allemaal wat moeilijker. De standhouders helpen ons met de spullen op hun plek te zetten. Het in- en uitruimen dat vergt toch wel veel werk”. En er is in al die jaren nog nooit trammelant geweest. Dat hebben beide echtlieden nog nooit mee gemaakt. Fedde: “Het is hier een gemoedelijke markt en ik hoop dat dat ook zo blijft. Dat is heel belangrijk”.
Op 26 november neemt het echtpaar afscheid. Ze worden terzijde gestaan door de vier dochters. Fedde: “We vroegen of de gemeente Veendam hier enige aandacht aan wilde geven. Er is overleg gepleegd met Jan Hayo Schipper van de gemeente Veendam en dan prikken we samen een datum om een feestje te geven”.