Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële opening Bibliotheek Veendam en
ondertekening convenant Taalhuis

Door Henk Drenth op vrijdag, 27 oktober, 2017 - 20:57

IMG_0461.jpg

Na de druk bezochte open dag op zaterdag 16 september was het vrijdag om 16:00 uur tijd voor de officiële opening van de compleet vernieuwde Bibliotheek Veendam in het cultuurcentrum. Voor de opening werd tijdens de toespraak gememoreerd dat op 19 november 1913 onder grote belangstelling de openbare leeszaal geopend werd. Burgemeester Van Beresteijn, naamgever van het cultuurcentrum, was de aanjager voor het hele culturele leven in Veendam. Hij was een van de grote voorstanders van de leeszaal.

IMG_0499.jpg

Vrijdag 27 oktober 2017 heeft wethouder Jaap Velema de openingshandeling verricht waarna de bibliotheek van ontmoeten, leren en ontdekken officieel een feit is.

IMG_0585.jpg

Nieuwste bibliotheekformule
Na de pilot in Bibliotheek Appingedam, is Bibliotheek Veendam als tweede vestiging ingericht volgens de allernieuwste formule van Biblionet Groningen. “Met deze formule zorgen we ervoor dat de bibliotheek meer dan ooit tevoren een omgeving is waar mensen - jong en oud - zich kunnen ontwikkelen”, aldus Jacqueline Roelofs van Biblionet Groningen.  Bezoekers kunnen er het plezier van lezen en leren ontdekken, studeren, werken, zich verdiepen in een moeilijk onderwerp of juist even ontspannen met een goed boek. Alles kan en mag.

IMG_0581.JPG

Convenant Taalhuis
Het ondertekenen van het Taalakkoord heeft deze opening extra speciaal gemaakt. Hiermee de heeft de gemeente Veendam de afspraak bevestigt om laaggeletterdheid bij volwassenen aan te pakken. Het Taalhuis in Bibliotheek Veendam is de plek waar alle hulp samenkomt voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven. Het Taalhuis kan bestaan dankzij de samenwerking tussen de gemeente Veendam, Compaen, Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort en Biblionet Groningen.

IMG_0541.jpg

Ontmoet, leer en ontdek
De vernieuwde bibliotheek heeft ook geresulteerd in een nieuwe, uitgebreide programmering. Tientallen kinderen hebben al meegedaan aan één van de vele activiteiten in De Speelplaats en De Fabriek. Maandelijks worden hier workshops en voorleessessies gehouden. Voor volwassenen start Bibliotheek Veendam op zaterdag 28 oktober het nieuwe interviewprogramma De Maand Bekeken. Tijdens deze talkshow  in Grand Café vanBeresteyn wordt maandelijks teruggeblikt op de gebeurtenissen in de Parkstad.