Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedichten en gedachten over de dood

Door op zondag, 29 oktober, 2017 - 08:00

2560.JPG

Gedichten en gedachten over de dood n.a.v. Allerheiligen en Allerzielen

Op zondagmiddag 5 november (de eerste zondag na Allerheiligen en Allerzielen) is er in de AE-kerk aan de AE-straat in Veendam om 16.00 uur een bijeenkomst waar pastor Eppo Vroom enkele gedichten zal lezen en toelichten. Als basis daarvoor dient het boek ‘De dood de baas’ uit 2007 van de onlangs overleden theoloog Harry Kuitert. De dood heeft mensen altijd tot reflectie, tot nadenken, gebracht. Gedachten zijn vluchtig, maar sommige mensen weten hun gedachten in de vorm van gedichten wel heel mooi op papier te zetten. Kuitert citeert en bespreekt in zijn boek gedichten over de dood die hem lief zijn en hij vertelt al schrijvend wat hem persoonlijk treft in de teksten. Pastor Vroom heeft daar voor deze middag een eigen kleine selectie uit gemaakt.

Na de gedichtenlezing is er een korte onderbreking en om 17.00 uur is er voor wie wil een vesper. Een vesper is een korte, ingetogen, verstilde bijeenkomst met enkele lezingen, gebeden en liederen, doorgaans in het ‘tweiduuster’, op de grens van dag en nacht.

Gedichtenlezing en vesper zijn los van elkaar of samen te bezoeken.


Allerheiligen is in veel Europese landen een christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt onder katholieken en anglicanen, ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. 
Allerzielen wordt een dag later, op 2 november gehouden, ter nagedachtenis van de doden en is sinds 837 een (katholieke) gedenkdag.