Eerste 3 punten binnen voor Veendam 1894 (zon)

Door Eindredactie op dinsdag, 24 oktober, 2017 - 08:15

Tekst Jacob Kuipers

Veendam 1894 (zon) moest zondag aan De Langeleegte aantreden tegen LEO en het werd 4-1 voor de ploeg van oefenmeester Jouad Boufarra. Door deze verdiende zege kregen de Veendammers weer een beetje 'lucht' om van de onderste plaatsen af te komen. De eerste drie punten zijn dus binnen en dat was dus ook in de kantine te zien van de Veendammers. Er heerste een uitgelaten stemming en het bier ging weer als vanouds door de dorstige keeltjes. Maar Veendam is nog lang niet in veilige haven. Veendam en Leo hebben 5 duels achter de rug. En beide clubs hebben 3 punten. En Siddeburen staat op 4 wedstrijden en 3 punten. HSC staat laatste met 3 duels en heeft nog geen punt gepakt. Dus het kan natuurlijk nog alle kanten op in deze klasse.

Veendam wilde hun publiek niet teleur stellen en begon furieus aan de wedstrijd. En de geelzwarte aanhangers werden op hun wenken bediend. De Veendam-spelers Rob van Loenen, Marnix Kolder en Dio Berisha begrepen dit als eersten en gooiden een 'fluwelen' combinatie op het 'heilige gras' van Veendam. En het was aanvalsleider Marnix Kolder die dit natuurlijk gelijk begreep maar hij was helaas niet gelukkig met de afronding en mistte. Daarna ebde het spel van Veendam een klein beetje weg en LEO kreeg een optisch overwicht.

De geelzwarten werden er niet 'koud of warm' van en ze kregen meer grip op het spel. Maar het was net of de 'duvel' er mee speelde. Het was LEO-speler Niels Dijk die vanaf de rechterkant van het veld voorlangs het doel van doelman Hindrik Snijders schoot. Vervolgens was er gevaar aan de andere kant. LEO-doelman Nanninga moest handelend optraden op een inzet van een Veendam-speler. En vier minuten later was het weer Snijders die een schot van Evan Sturing onschadelijk maakte. LEO zette Veendam onder druk en zelfs Kolder was niet te beroerd om mee te verdedigen.

Maar in de 36ste minuut was er een glansrol weg gelegd voor Angelo Cijntje. Hij denderde langs de zijlijn en Dio Berisha zette Veendam op een 1-0 voorsprong. Na 43 minuten spelen was het Veendammer Chesney van Dijk, die doelman Nanninga tot een uiterste krachinspanning dwong. Het was een verdiende voorsprong voor Veendam. En daar was ook de assistent-trainer Tammo van Weerden van Veendam het mee eens. “In alle opzichten waren we beter”. En scheidsrechter Wenting floot daarna voor de rust.

De nipte voorsprong bij de rust was nog geen reden om het rustig aan te doen bij Veendam. En dat begrepen Kolder en Cijntje maar al te goed. Maar ze hadden de hand nodig van een LEO-speler. Scheidsrechter Wenting wees direct naar de stip en Kolder deed wat hij doen moest namelijk scoren. Rechts van Kolder ging het leer in het doel en doelman Nanninga 'versteend' achterlatend: 2-0. Een paar minuten later werd het 3-0. Het was een prachtige aanval en Kolder zette de 'kroon' er op. Ondanks deze ruime voorsprong hield Veendam de druk op de 'ketel'.

Maar kon niet voorkomen dat de bezoekers ook aanstalten maakten om zich te roeren. Evan Sturing, Stefan Dijk en Abel de Boer schoten namens de gasten net naast het doel van Veendam-doelman Snijders. In verdedigend opzicht moest Veendam dus aan de bak. Maar er kwam een kentering in het spel van Veendam. Invaller Danny Schipper kreeg een grote kans maar mistte. Maar even later was het weer de goed spelende Berisha die de 4-0 aantekende. Na goed voor bereidend werk van Kolder. En de tussentijd scoorde Abel de Boer voor LEO: 4-1. En dat werd ook de eindstand.

Daarna wisselde Veendam en kwam Mohamed Adiguled, Marnix Kolder vervangen. Daarna konden de Veenkolonialen het duel rustig uitspelen en in die tussentijd kregen de bezoekers een paar kleine mogelijkheden maar daar lag niemand van Veendam meer 'wakker' van. Na afloop van de wedstrijd had ik nog een gesprek met de winnende coach oefenmeester Jouad Boufarra van Veendam.

Boufarra: “Over de eerste helft was ik heel. De tweede helft moesten we snel de 2-0 maken. Daarna was de tegenstander rijp voor een grote nederlaag. Het spel in de tweede helft was een stuk minder dan de eerste helft. Wij werden wat rommeliger en zij werden wat aggressiever. En namen wat meer risico. Maar ik ben blij met de drie punten en we hebben wat afstand genomen van de laatste plaats. Opluchting en blijdschap. Het seizoen is nog lang. Ik heb vorige week ook goede dingen gezien. En vandaag zetten we dat om in een overwinning. Ik ben dan ook superblij en opgelucht, vooral voor de jongens.

Vooral voor het vertrouwen en moraal. In de laatste fase van de wedstrijd waren beide routiers, Kolder en Cijntje verdwenen”. Waarom in zo'n belangrijke fase? Kijk: “Angelo Cijntje is zes weken geblesseerd geweest. Heeft 3 weken tegen Wildervank zijn eerste half uur gespeeld. Die jongen is 38 jaar. Hij heeft een paar spierblessure's gehad in de voorbereiding. Wat aangeeft dat hij ook niet meer de jongste en fitste meer is. Ik wil hem niet over de kling jagen. Dat hadden we ook afgesproken. Tegen Wildervank een half uur, de volgende wedstrijd drie kwartier. En tegen Muntendam bijna 70 minuten gespeeld.

En Kolder is ook niet meer de jongste. Als je met 4-0 voor staat en je hebt nog tien minuten op de klok dan moet er nog een jonge 'hond' in om alles dicht te lopen want zij spelen alles of niets. We hebben nog een paar jongens voorin van 18 en 19 jaar. Kolder heeft zijn werk gedaan en heeft er twee ingeschoten. Dan denk ik dat ik zo'n jongen in bescherming moet nemen. En die jonge jongens in de laatste minuten gewoon laten voetballen”.